Declic, protest concomitent, în jurul Parlamentului și în online, pentru depolitizarea spitalelor

În timp ce o pancartă cu chipul lui Nelu Tătaru făcea ocolul Parlamentului, pe pagina lui de Facebook primea sute de mesaje de la membrii Declic.
Comunitatea Declic a organizat, astăzi, un protest simultan în fața Parlamentului și pe pagina de Facebook a lui Nelu Tătaru, prin care i-a cerut președintelui Comisiei de Sănătate de la Camera Deputaților să deblocheze legea depolitizării spitalelor.
Membrii Declic i-au atras astfel atenția lui Nelu Tătaru că, de 6 luni, ține la sertar legea care ar trebui să oprească numirile politice ale managerilor interimari de spitale.
Comunitatea Declic a recurs la această formă inedită de protest și ca răspuns la refuzul firmelor de publicitate stradală de a afișa mesajele Declic. Astfel, membrii comunității s-au mobilizat și au donat pentru achiziția unei platforme mobile. Cu ajutorul acesteia, membrii Declic au purtat, în jurul Parlamentului, o pancartă de 20 metri pătrați, inscripționată cu mesajul „Nelu Tătaru, te doare corupția din spitale? Mă doare de nu mai pot, dar în cot!”.
Nu mai vrem directori de spitale numiți politic. Ce îl oprește pe Tătaru să pună pe ordinea de zi legea pentru depolitizarea spitalelor? Mai ales că, pe vremea când era ministru, spunea că și-o dorește. Când a mințit? Atunci sau acum, când, prin inactivitatea sa, girează incompetența și corupția pe care le aduc numirile politice în spitale?
Anduța Karetsou, campaigner Declic


În paralel cu protestul din stradă, sute de membri Declic i-au cerut și pe pagina de Facebook a lui Nelu Tătaru să pună pe ordinea de zi proiectul de lege care limitează la 6 luni durata unui mandat interimar de șef de spital. Astfel, postarea de Florii a lui Nelu Tătaru a primit, pe lângă urările de sănătate ale fanilor săi, și sute de îndemnuri la depolitizarea spitalelor.Legea pentru depolitizarea spitalelor a ajuns în Parlament datorită unei petiții Declic, semnată de peste 23.500 de cetățeni. Petiția a fost preluată de senatorul Adrian Wiener și transformată în proiect de lege. Legea Declic limitează la maximum 6 luni perioada în care un manager interimar, numit politic, poate fi la șefia unui spital. În această perioadă, legea obligă spitalul să organizeze concurs și să angajeze un manager pe criterii de competență, nu pe criterii politice.

