Actiune 30 October 2020

Infecții ascunse sub preș

Infecții nosocomiale stau ascunse sub preș și fac ravagii în rândul pacienților internați în spitalele din România. Riscurile de a ajunge internat sunt acum mai mari ca niciodată, din cauza pandemiei. Așa că ne-am hotărât să lansăm o petiție prin care să-i cerem ministrului Sănătății un mecanism de raportare zilnică a infecțiilor intraspitalicești. Doar printr-o raportare disciplinată și transparentă se va putea ulterior evalua eficiența măsurilor luate. Semnezi și tu? Durează doar 1 minut.


Avem în România o gravă problemă de subraportare a infecțiilor nosocomiale, deși acestea sunt principala amenințare la siguranța pacienților din spitale. Chiar dacă Ministerul nu recunoaște, toți știm că infecțiile intraspitalicești duc deseori la deces. Pacientul cu sistemul imunitar slăbit nu va putea lupta eficient cu o superbacterie rezistentă deja la antibiotice. Doar o monitorizare atentă, completată de măsuri eficiente de prevenție și control a infecțiilor nosocomiale, ar salva mii de vieți.

Am aflat cu stupoare că Ministerul Sănătății nu are în prezent o situație reală a infecțiilor intraspitalicești. În plină pandemie, nu se știe dacă decesele pacienților diganosticați cu Covid sunt cauzate doar de virusul SARS-Cov-2 sau și de infecții luate suplimentar din spital.

Să ne amintim că subiectul nosocomialelor a fost intens discutat după tragedia de la Colectiv. Atunci s-a dovedit că o mare parte a victimelor au murit nu din cauza arsurilor, ci a bacteriilor luate din spitale. Mulți dintre noi ne-am fi așteptat ca, la 5 ani de la îngrozitorul eveniment, să se fi luat măsuri pentru combaterea acestor infecții ucigașe. De vreme ce nu s-a făcut nimic concret, este timpul să o cerem noi, oamenii obișnuiți, membri ai Comunității Declic.

Vocile individuale, unite pentru același scop, devin o singură voce mai puternică dacă reușim să ne mobilizăm. Când petiția va trece de 15 000 de semnături, vom solicita o întâlnire cu ministrul Sănătății. Avem încredere că Nelu Tătaru nu va putea ignora atât de mulți oameni care îi cer să asigure respectarea dreptului la asistență medicală decentă pentru români.

Comunitatea Declic a dovedit că poate face lucruri minunate, atunci când membrii își unesc forțele. Am văzut asta în mai multe campanii, precum cea în care i-am cerut lui Raed Arafat ca apelurile 112 să fie localizate cu o mai mare precizie. Datorită implicării a peste 16 000 de membri Declic, sistemul AML (Advanced Mobile Location) este funcțional în toată țara, din luna aprilie. Iar oamenii care sună acum la 112 sunt localizați cu precizie și au o șansă mai mare de a fi salvați.

Suntem convinși că nimeni nu-și dorește să se îmbolnăvească și să ajungă la spital. Dar este aproape imposibil să nu ajungi să ai nevoie de ajutor medical, cel puțin o dată în viață. Iar acum, în pandemie, riscurile de a sfârși la spital sunt cu atât mai mari. Cu cât suntem mai mulți cei care îi cerem ministrului Sănătății să se ocupe urgent de raportarea infecțiilor intraspitalicești, cu atât avem șanse mai mari să reușim. Semnezi și tu pentru raportarea zilnică a infecțiilor intraspitalicești?


Problemele din sistemul medical sunt multe. Rezolvarea unora dintre ele va dura ani. Dar hai să nu ne pierdem speranța și să le luăm pe rând. Raportarea corectă a infecțiilor nosocomiale este un prim pas foarte important. Semnează și tu petiția acum.