Informații generale utile pentru refugiații din Ucraina
Mulți dintre oamenii care trec granița în România din Ucraina nu cunosc engleza sau alte limbi de circulație internațională. Nu ne înțeleg. Se simt neajutorați, nu știu la cine să apeleze. Nu știu în cine pot avea încredere. Mulți refugiați sunt mame cu copii. Sunt persoane vulnerabile.
Cum putem ajuta?
Dincolo de hrană și adăpost, acești oameni au nevoie de informații. Ca să se poată orienta. Îi putem ajuta, dar pentru asta trebuie să fim noi bine informați.
Am sintetizat ultimele informații apărute, care pot fi de ajutor din momentul în care interacționăm cu refugiați.
Conținut articol: apasă pe butoane pentru a naviga la secțiunea respectivă din pagină.
Translatori
Poate fi dificil să găsești un translator de ucraineană/rusă chiar în orașul tău. Cei mai mulți translatori ajută fizic acolo unde este mai mare nevoie de ei: centre pentru refugiați, vămi, gări. Sunt mulți translatori care ajută voluntar și de la distanță, îi poți contaca accesând platformele pe care le-am pus puțin mai jos.
Cel mai simplu este să folosești aplicațiile care oferă inclusiv traducere vocală: Voice Translator, Deepl.com, Slatch etc.
Surse de informare
Guvernul României: Ucraina – Împreună ajutăm mai mult
Guvernul României + Code for Romania + Departamentul pentru Situații de Urgență: Sprijin de Urgență
Code for Romania + Guvernul României: informații generale și clare pe Dopomoha.ro
Ambasada Ucrainei în România: site oficial și contact la numerele 0040.21.230.36.60, 0040 21.230.36.68, 0040.21.230.36.71
Politia de Frontiera Română: pentru probleme legate de acte/vamă. Contact: 0040.219.590 (un polițist care vorbește limba ucraineanā va răspunde la telefon)
Inspectoratul General pentru Imigrări: pentru informații legate de șederea legală în România și statutul de azilant accesează acest link
Geeks for Democracy și Impact Hub Bucharest au creat Call Center-ul de Solidaritate accesibil la numărul de telefon 0377.300.300. Zilnic, între orele 8-22, îți răspund voluntari în română, engleză și ucraineană. Solicitările vor fi adresate spre soluționare către organizațiile dedicate și către instituțiile publice responsabile pentru transport, cazare, servicii medicale, angajare etc.
Uniunea Naționala a Barourilor a lansat un Ghid privind regimul juridic al refugiaților ucraineni în România. În el vei găsi condiții de trecere a frontierei, informații despre statutul de refugiat, drepturile și obligațiile celor care solicită azil și alte tipuri de protecție legală. De asemenea, documentul conține și un tabel cu numere de telefon ale avocaților care pot ajuta refugiații.
Un grup de organizații s-au mobilizat pentru a centraliza informații și a oferi asistență juridică gratuită pentru refugiații din Ucraina, în mai multe țări din lume precum: Germania, Franța, Anglia, România, Ungaria, Polonia , Ucraina și altele.
Ukrainians in Iași – comunitate pentru integrarea refugiaților care aleg să rămână în Iași – locuri de muncă și diverse servicii
Cazare
Există spații de cazare organizate de primării (și în colaborare cu ONG-uri), în diverse centre/săli de sport/cămine studențești. Apelează la autoritățile din orașul tău și vezi ce locuri sunt disponibile.
Poți căuta cazare online, prin intermediul platformelor create special pentru refugiați. Sau pe grupuri dedicate refugiaților. Dar ține cont că cele mai multe sunt create de voluntari. Nu este cert dacă cei care oferă cazare sunt și verificați de autorități.
Singura platformă oficială: Code for Romania (ONG)+Guvernul României + Departamentul pentru Situații de Urgență: Un acoperiș
Platforme unde sunt anunțuri de cazare gratuită pentru refugiați (și alte informații):
Refugees.ro
Turistinfo.ro – secțiune specială pentru refugiați
Grup Facebook „Uniți pentru Ucraina”
Grup Facebook „Voluntari în Europa”
Shelter4ua.com – cuprinde anunțuri din toată lumea
Atunci când cauți cazare, menționează de la început despre câte persoane este vorba, ce nevoi au, dacă dețin animale de companie, în ce orașe cauți cazare, dacă își pot permite să achite ceva costuri și despre ce perioadă este vorba. Cu cât ești mai specific în detalii, cresc șansele să găsești un loc potrivit.
Dacă tu oferi cazare, în termen de 3 zile anunță și secția de poliție/primăria de care aparții. Declararea/înregistrarea refugiaților nu este echivalentă cu solicitarea statutului de refugiat, ci este o obligație legală.
Transport
Transportul cu trenul este gratuit pe liniile interne și internaționale (de exemplu: Ungaria, Austria, Slovacia, Polonia, Germania, Belgia, Olanda, Bulgaria). Biletele se iau din gară, de la casa de bilete sau chiar de la polițiștii locali. Pe ele scrie cost 0, se dau în baza unui document (pașaport/buletin/certificat de naștere).
Există firme de transport care pun la dispoziția refugiaților călătorii gratuite cu autocarul.
Informații puteți obține de la Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) la numerele 0040.742.070.509 pentru limba ucraineană sau 0040.730.195.789 pentru limbile română, engleză, franceză sau spaniolă.
FlixBus oferă, de asemenea, călătorii gratuite cu autocarul pentru refugiații ucraineni care vor să plece din București spre diverse destinații din Europa. Verificați disponibilitatea locurilor pe Flixbus.ro și condițiile de călătorie (în cazul în care călătorii au copii sau animale de companie)
Mai multe variante (contra-cost) sunt disponibile pe site-ul Autogari.ro
Transportul cu avionul are diverse restricții: unele companii nu permit îmbarcarea fără pașaport biometric sau fără pașaport simplu în cazul copiilor. Unele companii nu primesc animale de companie.
Wizz Air pune la dispoziția refugiaților, în luna martie, 100 000 de bilete gratuite, și acordă tarife de ajutorare. Refugiații ucraineni care doresc să rezerve un zbor o pot face accesând site-ul Wizzair Rescue. Pasagerii vor trebui să furnizeze numărul pașaportului/cărții de identitate ucrainene în momentul rezervării și să prezinte pașaportul/cartea de identitate ucraineană la check-in.
Compania Vola ajută cu diverse soluții de transport – trimiteți mail la [email protected] cu subiectul „Ajutor Ucraina” și dați detalii despre ce anume căutați.
Ryanair permite îmbarcarea cetățenilor ucraineni și în lipsa pașaportului biometric, dacă aceștia au carte de identitate, certificat de naștere, pașaport nebiometric sau pașaport expirat. Totuși, este bine să verificați în prealabil, informațiile se schimbă des.
Ministerul Transporturilor a pus la dispoziție o aplicație care arată rutele eficiente pentru tranzitarea României de către refugiații din Ucraina. Informațiile sunt disponibile în limbile română, engleză și ucraineană, pentru transportul feroviar, aerian și tererstru. Aplicația este disponibilă aici.
Finanțe
În prezent, casele de schimb valutar care cumpără grivne/hrivne sunt foarte puține și doar aproape de punctele de frontieră.
BCR este singura bancă ce cumpără grivne, în limita a 1 000 de lei per refugiat. Adică echivalentul a puțin peste 13 000 de grivne.
Mai multe bănci pun la dispoziția refugiaților posibilitatea de a-și deschide conturi cu costuri 0 sau de a trimite gratuit bani în Ucraina. Ce am identificat până acum:
BCR: 0 RON comision de deschidere și administrare cont curent; 0 comisioane pentru plați inter și intra bancare; detalii în limba ucraineană la 0373.514.244 sau [email protected]
ING: comision 0 la tranzacțiile către Ucraina pentru clienții persoane fizice
Raiffeisen Bank: pentru cardurile lor emise în Ucraina oferă acces la servicii bancare esențiale, fără costuri: efectuarea de plăti la POS-urile băncii și retrageri de numerar de la ATM / MFM-urile băncii. Banca oferă posibilitatea deschiderii unui cont curent cu card de debit atașat, în lei, emis pe loc, în orice agenție a băncii, pe baza pașaportului sau a actului de identitate ucrainean, valide.
Banca Transilvania: persoanele din Ucraina pot deschide cont curent în lei, pentru persoane fizice în baza pașaportului/actului de identitate ucrainean, însoțit de o traducere legalizată. Comision 0 pentru deschidere și administare. Call center-ul în ucraineană se poate apela la 0264.308.005 de luni până duminică, iar mai multe întrebări pot fi adresate la adresa [email protected]
Locuri de muncă
Poți recomanda refugiaților să acceseze platforme create special cu oferte de muncă:
Jobs4UKR
RomaniaForUkraine
eJobs
Hireforukraine
Pratsya
Există și grupuri dedicate pe Facebook: Hire a refugee și HR Romania for Ukraine.
Ministerul Muncii a elaborat o broșură privind servicii gratuite pentru integrarea refugiaților pe piaţa muncii din România. Accesează-l în limba română sau în limba ucraineană.
Poți apela la Lugera & Makler Romania pentru informații despre piața muncii din România, consultanță pe CV și pregătire pentru interviuri. Contactează-i la adresa [email protected]
Școlarizare copii
Asociația Școlilor Particulare oferă sprijinul de școlarizare gratuită, pe perioada refugiului în România, copiii ucraineni în peste 100 de unități particulare de învățământ. Orașele vizate sunt Adjud, Bacău, Baia-Mare, Balotești, Bistrița, București, Buftea, Călărași, Carcea, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Galați, Iași, Ilfov, Ploiești, Popești Leordeni, Reghin, Sibiu, Slatina, Satu Mare, Târgoviște, Timișoara și Voluntari. Îi puteți contacta la adresa [email protected] sau la numărul de telefon 0040.723.584.872
Platformă online pentru școală în limba ucraineană accesibilă la acest link.
Platformă online avizată de Ministerul Educației și Științei din Ucraina accesibilă la acest link.
Copiii neînsoțiți care vin din Ucraina pot fi înscriși la școală sau grădiniță ca audienți. Documentele necesare vor fi pregătite de către reprezentantul autorității competente/coordonatorul Grupului operativ pentru minorii neînsoțiți.
Servicii medicale
Spitalele de stat din România oferă asistenţă medicală gratuită pentru refugiaţii ucraineni.
Entitățile private Regina Maria, Sanador, Medicover oferă, de asemenea, servicii medicale refugiaților.
În București, medicii de la Maternităţile Polizu – INSMC Alessandrescu-Rusescu vin în sprijinul femeilor însărcinate. În echipă au medici care cunosc limba ucraineană şi care pot facilita comunicarea. Contact în limba ucraineană la telefon 021.9590
Peditel oferă asistență medicală pediatrică gratuită. Contactează-i la numărul 0040.312.272.277 , disponibil non-stop.
Asociația pentru Sprijin Emoțional și Psihoterapie oferă servicii de consiliere psihologica refugiaților din Ucraina care sunt cazați in București, în limba romana sau engleză. Contactează-i prin doamna Adela Serghiescu la numărul 0040.754.307.496
IntellPsy & Psychological Profiler Academy by Ion DUVAC, Autism Voice și Asociatia Romana de Psihoterapie Integrativa oferă suport psihologic gratuit în ucraineană. Ia legătura cu ei prin site-urile oficiale de la linkurile de mai sus.
Telios care oferă consultații gratuite de telemedicină pentru toți refugiații ucraineni în România, în limba ucraineană la telefon 0040.373.787.805, linie gratuită.
Animale de companie
Potrivit ANSVSA, animalele de companie din Ucraina pot călători fără documente în Moldova, Polonia, România, Slovacia, Estonia, Letonia și Ungaria. Informațiile se actualizează, verifică mereu site-ul ANSVSA.
Totuși, e bine să știi că mai multe cabinete oferă servicii gratuite, inclusiv pașaport, pentru ca prietenii necuvântători să poată călători mai departe în siguranță alături de stăpânii lor. Iată doar câteva dintre ele:
Speed Vet, București, oferă vaccin și pașaport gratuit. Contactează-i la numărul 0040.730.608.608
Spitalul Veterinar Pet Stuff, București, oferă vaccin anti-rabic, microcip și pașaport. Contacteaz-i la numărul 0040.762.762.762
Anima Vet Concept, București, oferă consult veterinar, pașaport, microcip și vaccin antirabic, în baza unui act de identitate. Contactează-i la 0040.722.331.989
Compania Vetro, din Iași, oferă consult, pasaport, microcip, vaccinare antirabică, deparazitare internă și externă, suplimente pentru calmarea animalelor în vederea transportului plus mâncare. Serviciile sunt disponibile inclusiv în centrele de refugiați din Iași.
Clinica Veterinarius din Cluj oferă servicii gratuite de diagnosticare, tratamente, pașapoarte și altele. Îi puteți găsi pe Str. Callatis, 5 sau la telefon 0040.744.534.484.
Uniunea Ucrainenilor din Română
Toți cetățenii ucraineni, refugiați în România, care au nevoie de ajutor sau asistență de orice natură, se pot adresa reprezentanților Uniunii Ucrainenilor din România, cu structuri în diverse județe. Iată contactele:
județul Tulcea – Gherman Lucica, președinte filială, telefon 0040.745.564.961
județul Suceava – Sauciuc Ilie, președinte filială, telefon 0040.740.390.525
județul Maramureș – Petrețchi Miroslav, președinte filială, telefon 0040.744.333.847
județul Botoșani – Semciuc Victor, președinte filială, telefon 0040.745.032.205
județul Satu Mare – Irina Liuba Horvat, președinte filială, telefon 0040.740.880.003
*Informațiile prezentate sunt legate de servicii oferite în prezent de diverse organizații, companii sau instituții și pot suferi modificări. Vă rugăm să ne atenționați dacă ceva nu mai este de actualitate la adresa de contact @ declic.ro