Actiune 8 April 2022

Judecători CCR dansează după muzica partidelor

În iunie expiră mandatele a trei judecători CCR și ne confruntăm cu un risc major. Dacă nu ne implicăm, vom avea iarăși judecători CCR care dansează pe muzica partidelor, în loc să apere Constituția.

Exemple de politicieni judecători avem destule. De la înființarea CCR și până în prezent, 10 judecători CCR au fost membri de partid [1].

Unul dintre aceste exemple este actualul președinte CCR Valer Dorneanu, cu mandat gata să expire. E fost membru PSD și a condus Camera Deputaților între 2000-2004. Câțiva ani mai târziu, partidul l-a instalat în fotoliu la CCR. Prin activitatea sa la Curte, Dorneanu a arătat că sprijinul politic se plătește doar cu alte favoruri. El e unul dintre cei care și-au dat votul în favoarea modificărilor PSD care au măcelărit legile justiției.

Dorneanu nu numai că și-a demonstrat loialitatea în politica internă, dar și-a exprimat și preferințe dubioase de politică externă. În 2019 a fost numit personalitatea anului în România de Sputnik, ziarul de propagandă al Rusiei [2]. Iar cu un an înainte, a făcut o vizită oficială în Sankt Petersburg, în ciuda opunerii Ministerului Afacerilor Externe [3].

Judecători CCR dansează după muzica partidelor

Acești lideri au un cuvânt greu de spus, pentru că e responsabilitatea lor să depună candidaturile la comisia juridică. Dacă nu îi tragem de mânecă, vor continua tradiția numirilor de judecători politicieni. De asta este decisivă intervenția Comunității Declic. Când acționăm împreună, demersurile noastre au succes.
Este nevoie să intervenim acum, dacă nu vrem să fim spectatori și să asistăm la un CCR și mai politizat.

Ca în cazul oricărui om politic, imaginea publică e un bun de preț. De aceea le vom scrie liderilor din Senat pe paginile de Facebook, să le facem cunoscute criteriile pe care peste 58.000 de membri Declic le cer. Vrem un proces de numire transparent în urma căruia judecătorii propuși să fie apolitici, integri și competenți.

Dacă măcar o mică parte dintre zecile de mii de cetățeni care ne dorim depolitizarea CCR se implică, politicienii vor simți că e în joc imaginea lor. Deci le ceri și tu să numească în mod transparent judecători apolitici, competenți și integri la CCR? E nevoie de cât mai multe mesaje pentru ca partidele să primească un mesaj puternic din partea Comunității Declic.

Pentru o Curte Constituțională depolitizată,
Ana și echipa Declic

PS: Depolitizarea CCR este un subiect foarte atrăgător pentru partidele politice. Așa se face că înainte de campania electorală e mare întrecere la făcut promisiuni. În 2019, majoritatea partidelor din opoziție, de la acea vreme, s-au pronunțat în favoarea depolitizării Curții Constituționale, în urma unei campanii Declic [4]. USR, PNL, Plus, PMP și UDMR și-au asumat public ca judecătorii să fie apolitici. În septembrie 2021, chiar și PSD a arătat că susține depolitizarea Curții, prin depunerea unui proiect de lege. Însă s-a așternut iar liniștea și parlamentarii au fost cuprinși de uitare. E momentul să le amintim ce au promis. Scrie-le că suntem peste 58.000 de cetățeni care vrem ca judecătorii CCR să fie apolitici, integri și competenți. Și, foarte important, să fie numiți printr-un proces transparent, nu în spatele ușilor închise.


Note:
[1] adevarul[.]ro, Analiză: Parlamentul face primul pas pentru depolitizarea CCR
[2] romania[.]europalibera[.]org, Propaganda rusească l-a numit pe Valer Dorneanu personalitatea anului
[3] digi24[.]ro, Dorneanu a plecat în Rusia în ciuda faptului ca MAE i-a recomandat sa nu facă deplasarea
[4] declic[.]ro, Majoritatea partidelor de opoziție își asumă public depolitizarea CCR