Blog 2 October 2020

Justiția, Predoiu și preșul

Cătălin Predoiu ne duce iar cu preșul. Tocmai a anunțat că pune pentru a treia oară în dezbatere publică proiectul pentru desființarea Secției Speciale.

De data aceasta, vine la pachet cu alte modificări aduse legilor Justiției și a stabilit un termen de consultare publică de 6 luni.

Așadar, ministrul liberal care anunța anul trecut, cu surle și trâmbițe, desființarea urgentă a Secției Speciale, amână la infinit soluția cerută de cetățeni și de Comisia de la Veneția.

Să o luăm cu începutul. Ministrul Cătălin Predoiu a făcut un proiect pe care l-a pus prima dată în dezbatere publică în februarie 2020. Apoi, l-a uitat în sertar. În urma solicitării Declic, ministerul Justiției a organizat în iunie o dezbatere la sediul instituției, la care au trimis puncte de vedere inclusiv asociațiile de magistrați.

La discuția din luna iunie, ministrul Cătălin Predoiu ne spunea că proiectul este foarte bine făcut și a fost finalizat de experții din minister, dar că așteaptă să aibă majoritate ca să îl trimită la vot. Promitea că în septembrie, după alegeri, va merge cu proiectul în Parlament.

Acum, 3 luni mai târziu, ministrul Justiției anunță că același draft de lege va mai sta 6 luni în dezbatere. Așadar, un proiect pe care îl considera perfect și pentru care toată lumea a trimis puncte de vedere, are acum nevoie de încă 6 luni pentru dezbatere.

Anunțul a fost făcut într-o conferință de presă miercuri seara, la final de septembrie, chiar în ziua în care Comisia Europeană a criticat stagnarea din justiție și faptul că Guvernul PNL nu și-a respectat promisiunile. Una din ele viza desființarea Secției Speciale, cea care nu a trimis în judecată niciun magistrat de când funcționează.

De data aceasta, la pachet cu desființarea Secției Speciale, Cătălin Predoiu a adus și modificările la legile justiției. Toată lumea din magistratură le așteaptă de 11 luni. De când Tudorel Toader a ciuntit legile justiției, DNA nu poate să ancheteze achizițiile publice sau abuzul în serviciu. Iar PNL, prin inactivitate, culege roadele guvernării PSD.

După aproape 1 an în care a avut timp să corecteze greșelile lui Tudorel Toader, Cătălin Predoiu spune că mai are nevoie de cel puțin încă 6 luni, pentru a dezbate public modificările. Nu putem să nu ne întrebăm dacă în martie 2021 va mai fi sau nu la guvernare.

În realitate, ministrul Justiției nu face altceva decât să mențină situația din justiție ca în urmă cu un an, când ministru era Tudorel Toader.

Promisiunile Guvernului au rămas doar promisiuni: procurorii și judecătorii lucrează cu legile ciuntite de PSD, Secția Specială e încă funcțională și continuă acțiunile de intimidare la adresa magistraților, în timp ce posibili șpăgari din justiție iau mită fără să îi deranjeze cineva.

De data aceasta, Cătălin Predoiu vrea, într-un joc de imagine, să bage sub preș raportul critic al Comisiei Europene la adresa justiției din România.

Treaba Guvernului este să facă un proiect bun și să lase Parlamentul să îl dezbată. Iar pe noi, cetățenii, să ne lase să îi tragem la răspundere pe aleși, dacă refuză să voteze un pachet de legi pentru justiție.

Ne întrebăm ce se va întâmpla cu justiția, dacă și Parlamentul va urma calea lui Cătălin Predoiu. Uite o situație ipotetică: legea privind desființarea Secției Speciale stă 1 an și jumătate la minister, apoi încă 3 ani la Camera Deputaților și la Senat. Vom avea anchete corecte de abia în anul 2024!

În virtutea acestei situații, am decis să organizăm luni, 5 octombrie, o acțiune în fața Ministerului Justiției. Vrem să demascăm public această mascaradă și să cerem să nu ne mai ducă cu preșul.

Într-o perioadă în care oamenii sunt mai interesați de scandalul iscat după alegeri decât de justiție, vrem să spunem lucrurilor pe nume. Doar așa îl putem convinge pe Cătălin Predoiu să trimită legile justiției la vot, înainte de alegerile parlamentare. Iar data viitoare nu va putea să vină în fața oamenilor cu aceeași poveste.

Pentru evenimentul de luni am comandat deja un banner cu mesajul „Domnule Predoiu, nu ne mai duceți cu preșul! Vrem justiție independentă!”.

Imaginează-ți-l pe Cătălin Predoiu, când va vedea în fața Ministerului Justiției un actor care seamănă cu el și care trage după sine un preș pe care e scris „justiția”. Ca asta să se întâmple, am angajat un actor și un make-up artist care se pricepe la transformări.

În acest mod, vom arăta că ministrul Cătălin Predoiu nu face altceva decât să ducă justiția și pe alegători cu preșul.

Ca să fim vizibili, vom trimite o invitație către presă, apoi, după eveniment, vom da un comunicat cu fotografii și detalii de la acțiune. Așa, știrea va ajunge la tv, în online și în ziare ori la radio.

Pentru acțiune avem nevoie de aproximativ 2.500 de lei, ca să plătim actorul, make-up artistul, fotograful și ca să cumpărăm recuzita.

Timpul este scurt. Dar dacă fiecare dintre noi contribuie cu cât poate, vom strânge banii repede. Poți dona orice sumă consideri. Acțiunile Declic sunt realizate doar din contribuțiile membrilor. Tocmai de aici vine forța Comunității: suntem mulți și fiecare donează cât își permite. Puțin cu puțin, strângem banii și mobilizăm autoritățile.

Dacă fiecare dintre noi donează cât poate, în așa fel încât să nu îi fie afectat bugetul, vom reuși să strângem banii și acțiunea va avea loc.

Poți contribui și tu pentru acțiunea de luni, de la Ministerul Justiției?


Comunitatea Declic a cerut dezbaterea pe proiectul de lege privind desființarea Secției Speciale. Credem în părerea cetățenilor. Însă aici este evident că nu vorbim de un ministru care vrea dezbatere, ci care trage de timp. Dacă și tu te-ai prins de strategia lui Cătălin Predoiu, intră aici și contribuie pt costurile acțiunii de luni.