Blog 5 July 2022

Legile securității: au făcut ochii mari

Am cunoscut-o pe doamna Florina la protestul împotriva măsurilor abuzive din legile securității. Primul lucru pe care l-am observat a fost speranța din glas.

Când mi-a spus că e primul protest la care participă după Revoluție, am rămas fără cuvinte.

Apoi fața i s-a întristat. Probabil va fi ultima vară pe care doamna Florina o va petrece alături de copilul său, pentru că acesta va pleca din România.

Însă, și-a alungat repede tristețea. Mi-a spus că își dorește ca tinerii să nu mai plece din țară. De asta a venit să protesteze împotriva măsurilor abuzive din legile securității. Membra Declic ar fi putut să-și trăiască tristețea în confortul casei sale. Dar a ales implicarea. Știa foarte bine că nimic nu se va schimba de la sine.

La ora 11:00, membrii și membrele Declic au început să se adune la Guvern. Soarele deja încingea asfaltul iar mașini cu geamuri fumurii intrau în parcarea Executivului. La fel ca doamna Florina, cei care au venit la protest știau foarte bine că nu vom opri legile securității dacă vor sta acasă.

Supraveghetorii au fost cu noi. Nimic nu le-a scăpat celor doi ochi uriași. Cele două personaje sunt securiști de modă nouă, care vor avea de câștigat dacă legile securității devin realitate.

Am fost 30 de oameni la intrarea de la Guvern și mobilizarea a fost excelentă. Am strigat cu energie „România, stat milițienesc!”, „Vă rugăm să ne scuzați, ne simțim supravegheați!”, „Tăcerea-i imorală când afectează o țară” sau „Pentru țară vrem soluții, nu filări și persecuții”. Multe dintre scandările acestea au fost gândite chiar de mințile creative ale membrilor Declic.

Mobilizarea Declic a fost apoi preluată în toată presa. Însă de la Guvern ne-a întâmpinat doar doamna de la registratură, unde ne-am dus să depunem semnăturile petiției Renunțați la măsurile abuzive din legile securității!

Probabil că Premierul Ciucă s-a ascuns în birou. Mi-l și imaginam că privește, după perdea, ochii uriași ai securiștilor de modă nouă. Cu siguranță a știut că suntem acolo. Mesajul Declic a fost cât se poate de clar: nu vom permite să ne fie din nou încălcate libertățile. Iar vocile noastre s-au auzit și în birourile de la etaje.

Cel mai probabil, Premierul a sperat să nu îl deranjăm. Însă, membrii și membrele Declic au ales să se implice. Mulți dintre ei s-au învoit de la birou ca să vină fie și pentru câteva minute să-și arate nemulțumirea pentru abuzurile din legile securității.

Iar acest lucru a contat. Am arătat în Comunitate că înfruntăm nedreptățile pe care SRI și SIE vor să le strecoare în legi. Că nu putem tolera să fim obligați să redevenim colaboratori ai securității. Nici ca Serviciile să-și ascundă fondurile de Curtea de Conturi și Parlament. Sau să-și facă propriile firme și asociații pe care să nu le verifice nimeni.

Totuși, lupta e departe de a se fi terminat. Premierul Ciucă păstrează în continuare tăcerea despre legile securității. Într-un interviu recent la Radio România Actualități, a ignorat complet subiectul și nici măcar nu a fost întrebat.

Legile securității sunt un fel de bombă cu explozie întârziată. Dacă o ignorăm, s-ar putea ca în curând să ne explodeze în față. Dar, dacă menținem presiunea peste vară și subiectul în atenția publicului, serviciile vor ști că suntem vigilenți. Se vor gândi de două ori înainte să ne servească iarăși legile care ne încalcă libertățile și deschid ușa abuzurilor.

Urmează să investim în reclamă pe Facebook, cu fotografiile de la protest. Facem asta pentru ca mesajul Declic despre aceste legi să rămână pe agenda publică.

Doar așa mesajul despre cât de periculoase sunt legile securității vor ajunge la zeci de mii de oameni.

Datorită donației tale recurente, putem face și alte acțiuni pe termen lung prin care să oprim aceste legi. Vom urmări subiectul și vom interveni când legile vor fi în dezbatere publică. Asta ca să nu ne întoarcem pe vremea fostei Securități, dacă proiectele rămân neschimbate.

Îți mulțumesc că ne susții lună de lună,
Ana și echipa Declic

PS: În ziua protestului Declic, SRI și-a prezentat bilanțul pentru activitatea din 2021. Ca o mare taină, evenimentul a fost anunțat de Administrația Prezidențială cu 9 minute înainte să înceapă. Asta arată cât de dispuși sunt președintele, premierul și directorul SRI să dea explicații despre legile securității. Subliniază aroganța acestor lideri și dorința arzătoare de a păstra secretomania. Datorită membrilor Declic ca tine vom putea continua campania prin care cerem eliminarea măsurilor abuzive din proiectele de legi.