Blog 29 October 2020

Macheta din Politico

Am reușit să publicăm în ziarul Politico macheta cu mesajul cetățenilor din est! 260 de membri Declic au contribuit pentru a strânge cei 5.000 de lei. Astfel, mesajul nostru și al activiștilor din Polonia și Ungaria a ajuns la funcționarii europeni de la Bruxelles și Strasbourg.

Iată o fotografie a ediției print a ziarului Politico, acolo unde a apărut și macheta noastră:

Macheta-Declic-Politico

Din păcate, însă, în România puțini cetățeni știu despre mecanismul condiționării fondurilor europene de respectarea statului de drept. De aceea, ar fi util să transmitem mesajul și românilor care nu au auzit despre acest mecanism pe care Uniunea Europeană vrea să îl implementeze.

Dacă fiecare dintre noi distribuie macheta către prietenii săi, atunci vom reuși să ajungem la mii de oameni. Astfel, toți cei interesați de subiect vor afla despre acțiunea comună a Comunității Declic cu organizațiile-soră din Polonia și Ungaria. Dar și despre planul Uniunii, pe care guvernele din est speră să îl distrugă înainte de a fi aplicat.

Europarlamentarii români, unii chiar lideri ai grupurilor din Parlamentul European, vor fi sigur vizați de presiunea politicienilor din Est, cu apucături totalitare. Dar, dacă tragem și noi un semnal de alarmă, poate că dictatorilor de modă nouă li se va spune nu.

Miza este mare: bugetul Uniunii Europene, care va fi votat în scurt timp. Iar pentru votarea lui este necesară unanimitate. În acest context, Ungaria și Polonia încearcă să îi strângă cu ușa pe reprezentanții celorlalte state, pentru a opri implementarea mecanismului prin care fondurile europene sunt tăiate, dacă statul de drept nu este respectat. Iar unele voci spun că acei lideri care susțin măsura sunt pe cale să cedeze.

De aceea, cu cât mai mulți cetățeni vor ști despre mecanism, cu atât vom fi o forță mai mare. Iar data viitoare, când un alt Liviu Dragnea va încerca să se amnistieze singur sau un alt Viktor Orban va mai închide în mod absurd o universitate, să știe că europenii nu tolerează așa ceva. Intră și tu pe Facebook și distribuie macheta, cu un mesaj în care să explici ce reprezintă și ce solicităm Uniunii Europene. Durează doar câteva minute.


Află mai multe dând click aici.