Stire 22 October 2020

Coaliție civică internațională: ONG-uri din Polonia, Ungaria și România cer P.E. condiționarea acordării fondurilor europene de respectarea statului de drept

Declic se alătură organizațiilor Akcja Demokracja (Polonia) ) și aHang (Ungaria) pentru a solicita, într-o voce comună a cetățenilor din estul Europei, implementarea măsurii prin care acordarea fondurilor UE să fie condiționată de respectarea statului de drept.

Comisia Europeană a anunțat în repetate rânduri intenția de a implementa un mecanism prin care țările care încalcă statul de drept să nu mai primească fonduri europene. De trei ani, oficialii de la Bruxelles lucrează la acest mecanism, care ar trebui aplicat din 2021. 

Comunitatea Declic consideră eficientă și utilă o astfel de măsură, care ar determina țările din UE să respecte statul de drept. Măsura condiționării fondurilor de respectarea convențiilor europene ar proteja cetățenii de posibile derapaje nedemocratice ale guvernelor, fără a-i afecta negativ în vreun fel.

Mesajul celor 3 organizații civice a ajuns la oficialii europeni prin intermediul publicației Politico, care are o audiență ridicată în rândul oficialilor de la Bruxelles și Strasbourg. Macheta care conține mesajul ONG-urilor a fost publicată în ediția print și a fost achitată exclusiv din donațiile membrilor celor 3 organizații. În România, 235 de membri Declic au contribuit în total cu 5.000 de lei, pentru realizarea și publicarea machetei. 

România a fost la un pas de activarea articolului 7, în urmă cu doar un an. În continuare sunt multe probleme legislative care trebuie rezolvate, pentru respectarea statului de drept: desființarea Secției Speciale și îndreptarea Legilor Justiției sunt doar câteva dintre proiectele care ar trebui să devină prioritare pentru Guvern. De aceea, considerăm că este esențial să ne solidarizăm cu cetățenii din Ungaria și Polonia și să transmitem un mesaj comun al cetățenilor din estul Europei.”

Cătălina Hopârteanu, campaigner Declic

Condiționarea alocării de fonduri europene din bugetul UE 2021-2027 de respectarea statului de drept creează o mare speranță pentru societatea civilă din țări precum Polonia și Ungaria. În același timp, este ultima soluție pentru a ne întoarce guvernele pe calea democrației, deoarece toate celelalte reglementări europene au eșuat.”

Karolina Skowron, directorul executiv al Akcja Demokracja

Apreciem vocile principalelor puteri din Parlamentul European care spun că posibilele sancțiuni nu ar trebui să afecteze cetățenii, ci să afecteze guvernele. Sperăm că luarea deciziilor eficiente propuse de Parlament va opri atacurile suplimentare asupra standardelor democratice de către guvernele Orban și Morawiecki.”

Máté Varga, directorul executiv al aHang

Comunitatea Declic este formată din +800.000 de membri activi care acționează pentru o Românie mai corectă și mai justă. Din 2017, Declic militează pentru un sistem de justiție independent. Peste 300.000 de cetățeni au semnat petițiile noastre pentru susținerea statului de drept. De asemenea, am creat și lansat trei concepte (#rezist, mânuțele ToțipentruJustiție și Penalistan), reprezentând cererile protestatarilor din toată România, concepte care au devenit simboluri ale protestelor de stradă pentru respectarea statului de drept.