Mor parcurile nationale
Parcurile naționale ale României sunt ciopârțite de industria lemnului. Am ajuns în această situație pentru că cele mai valoroase păduri de la noi NU sunt protejate de legile silvice. Sunt permise exploatări forestiere în cea mai mare parte a ariilor protejate. Semnează și tu petiția care cerem interzicerea prin lege a tuturor exploatărilor forestiere din parcurile naționale.
Nu știu alții cum sunt, dar noi când auzim de parcuri naționale, mă gândim la lacuri de munte limpezi și reci, la râuri sălbatice și păduri seculare care se întind cât vezi cu ochii. Ne mai gândim că aceste zone ce abundă în bogății naturale sunt, cu siguranță, protejate.
Ei bine, nu este așa. Cel puțin, nu în România! Este o iluzie că statutul de parc național ar proteja minunățiile naturii de intervenția distructivă a omului.
În realitate, mai puțin de o treime din suprafața celor mai multe parcuri este protejată de drujbe. Pe restul suprafețelor se poate tăia, pe parcursul mai multor ani, chiar la ras. Tot ce spune legea este doar că aceste tăieri trebuie să fie „justificate”. Dar ce „justifică” aceste tăieri este lăsat cât se poate de ambiguu. [1]
Ei bine, în toate cele 13 parcuri naționale din România se găsesc din abundență asemenea justificări. Justificări care, de fapt, nu fac nimic altceva decât să transforme pădurea în profit pentru marile companii forestiere. Când nu se găsesc justificările potrivite, se taie de-a dreptul ilegal. Am găsit și numeroase exemple!
În Retezat, așa cum am arătat în ultima investigație Declic, pe valea Râului Alb, se taie ilegal pădurea. Nu au nici măcar autorizație de mediu. Acest fapt ne-a fost confirmat de Ministerul Mediului. [2]
Tot ilegale sunt și tăierile descoperite în Parcul Național Munții Rodnei. O parte sunt realizate sub pretextul procedurilor de rărire. Adică sunt tăiați arbori mici pentru a se face loc celor mai mari. Dar nici vorbă de așa ceva, sute de tone de buștean de mari dimensiuni pornesc din Rodnei spre fabricile Schweighofer. [3]
Tăierile ilegale sunt prezente și în Parcul Național Semenic. Faptul a fost confirmat chiar și de o anchetă a Corpului de control al Ministerului Mediului.
Iar exemplele pot continua cu nenumărate exploatări forestiere, atât legale cât și ilegale. Toate pot fi oprite printr-o lege care nu ar mai lăsa loc de justificări și jumătăți de măsură. O lege care să interzică toate exploatările forestiere în parcurile naționale.
Din păcate, la nivelul Parlamentului nu a existat nici măcar o dezbatere pe această temă. Singurul proiect de lege zace uitat într-un sertar.
O explicație pentru lipsa de interes ar putea fi că nici parlamentarii nu știu că legea permite distrugerea parcurilor naționale. Dar exact asta le-am putea spune noi, printr-o petiție semnată de zeci de mii de oameni.
Am și lansat această petiție. Cerem o lege care să facă ilegală orice exploatare forestieră în parcurile naționale.
Dacă și ție îți pare absurd să transformăm în rumeguș și cherestea cele mai valoroase păduri din România, semnează petiția acum.
Noua strategie forestieră europeană, aprobată săptămâna trecută, propune o creștere considerabilă a ariilor protejate. Iar normele europene cer ca cel puțin 75% din suprafața unui parc național să fie strict protejată.
Dar, la noi, pădurea din parcuri ajunge să fie transformată în rumeguș. Am demonstrat asta în ultima investigație Declic. Am urmărit traseul unui camion cu lemn din Retezat până la o stație uriașă de tocare și apoi la fabrica Schweighofer din Sebeș. Ne toacă parcurile naționale pentru că legea le permite asta.
Te rugăm imaginează-ți cea mai frumoasă pădure în care ai fost, la noi în țară. Apoi privește rumegușul din imaginea de mai sus. Legea permite ca acea pădure să fie făcută praf, la propriu. Trebuie doar ca niște băieți deștepți să găsească ceva pe post de justificare în acte și exploatarea forestieră se aprobă.
Apropo de rumeguș. Tot prin presiune în Parlament am obținut schimbarea definiției materialului lemnos din legea silvică. Acum și tocătura de lemn este considerată material lemnos. Așa am blocat principala modalitate prin care mafia făcea pierdut lemnul furat. Îl toca.
Putem reuși și acum, dar mai întâi trebuie să fim zeci de mii cei care susțin interzicerea exploatărilor forestiere în parcurile naționale. Și suntem în contratimp, ne-am propus ca săptămâna viitoare să trimitem petiția liderilor de grupuri parlamentare și ministrului Mediului. Și să le cerem să înceapă imediat lucrul la legea care va salva parcurile naționale.
Semnezi și tu petiția?
În parcurile naționale se găsesc copacii cei mai vânați de mafia lemnului. Din tăierea lor se fac cei mai mulți bani. Dacă parcurile naționale nu vor fi protejate, vom avea doar afaceriști foarte bogați. Adio codri seculari și peisaje care îți iau răsuflarea. Semnează și tu acum această petiție și hai să stăm pe capul politicienilor până când se modifică în bine legislația.
Note:
[1] FLorin Stoican 2019 – Tăierile de conservare sunt o calamitate pentru conservarea naturii
[2] Declic 6 December 2017- Tăieri ilegale în Parcul Național Rodna
[3] Declic – Salvăm Parcul Național Semenic – Cheile Carașului