Motivare redeschidere 10 august: DIICOT a ignorat probe esențiale

Motivare redeschidere 10 august: DIICOT a ignorat probe esențiale, ancheta trebuie efectuată de Parchetul Militar, care să stabilească ce muniție a folosit Jandarmeria împotriva protestatarilor pașnici
Curtea de Apel București a comunicat astăzi, 4 Iunie, hotărârea din dosarul redeschiderii anchetei privind violențele din 10 August 2018, la solicitarea victimei Ioan Crăciuneanu. Motivarea deciziei de redeschidere a anchetei 10 august confirmă demersurile Comunitățiii Declic și temerile victimelor violențelor jandarmilor: procurorul DIICOT nu a făcut cercetări complete și a ignorat probe esențiale.
Judecătorul care a redeschis dosarul a stabilit ca ancheta să fie făcută de Secția Parchetelor Militare, care să verifice și dacă Jandarmeria a folosit altfel de muniție și gaze decât cele declarate.
„Cele mai sus expuse impun trimiterea cauzei la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Parchetelor Militare, astfel încât să fie administrate unitar toate probele pertinente, concludente şi utile aflării complete a adevărului.”, susține judecătorul de la Curtea de Apel București, în decizia de redeschidere a dosarului.
Ancheta a fost redeschisă la solicitarea uneia dintre victime, Ioan Crăciuneanu, reprezentantă în instanță de avocata Lucia Crăciuneanu și de avocatul Declic, Toni Decean. Onorariul acestuia a fost achitat din donațiile membrilor Comunității Declic.
Motivarea poate fi citită integral aici.
„Nu s-a făcut încă dreptate victimelor 10 august, dar pare că suntem pe drumul cel bun, iar lupta noastră din ultimii 3 ani nu a fost zadarnică. Sperăm ca procurorii militari să cerceteze într-un timp rezonabil cauza, iar vinovații să fie trași la răspundere. Comunitatea Declic va fi până la final alături de victimele din 10 august și va susține demersurile juridice, cu ajutorul donațiilor membrilor noștri”.
Cătălina Hopârteanu, campaigner Declic
„Vrem ca motivarea să fie citită de cât mai multă lume, este un document de interes public”, spune Lucia Crăciuneanu, avocat în dosar și sora lui Ioan Crăciuneanu.
Redăm mai jos pasaje relevante din motivarea Curții de Apel București:
- DIICOT Nu a audiat părțile implicate:
„Din examinarea dosarului de urmărire penală, rezultă că procurorul D.I.I.C.O.T. nu a audiat nicio persoană vătămată, niciun suspect și niciun martor (cu excepția martorilor Dan Carmen Daniela, Cliseru Speranța, Bădulescu Aurelian, Mastan Alin Ionel). Cu toate că suspecţii nu au dat declaraţii, iar percheziţia terminalelor mobile nu a putut fi efectuată, nu au fost solicitate de catre procurorul D.I.I.C.O.T. mijloace de probă de natură tehnică si nu s-au obtinut datele de trafic şi de localizare, prelucrate de către furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice, pentru a se clarifica existenţa comunicărilor între suspecţi„, se arată în motivarea Curții de Apel București, care a decis reluarea anchetei 10 august.
- Secția Parchetelor Militare trebuie să stabilească ce tip de muniție și gaze au folosit jandarmii:
„Nu a fost efectuată în faza de urmărire penala o expertiza criminalistica care sa lamureasca pe deplin măsura în care elementele de muniție folosite de Jandarmeria Romana in ziua de 10.08.2018 si in noaptea de 10/11.08.2018 puteau fi apte a exploda si a genera astfel particule/schije supraincalzite/fragmente/flacara dar si masura in care puteau provoca leziuni atat de grave participanților la protest.
Nu a fost lamurita nici chestiunea legalității folosirii de către Jandarmerie, pentru combaterea dezordinii publice, a gazului Oleoresin Capsicum (OC), în condiţiile în care Ordinul MAE 156/2018 nu vizează decât tipuri de muniţie ce conţine substanţa CS în ceea ce priveşte componenta “Agenţilor pentru combaterea dezordinii publice.
În aceste condiții, probele administrate în faza de urmărire penală in dosarul nr. 2122/D/P/2019 al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism nu sunt suficiente pentru a considera deplin lamurite faptele legate de organizarea, conducerea și modul de intervenție al forțelor de ordine din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române împotriva manifestanților care au participat la protestul din data de 10 august 2018 desfășurat în Piața Victoriei din București”.
- Jandarmii au mințit referitor la starea de sănătate a colegei lor rănite, pentru a justifica intervenția în forță asupra protestatarilor pașnici:
„Astfel, deşi era cunoscută starea reală de sănătate a sg. maj. Nistor Ştefania, comunicările cu privire la acest subiect, inclusiv în relaţia cu mass-media, au fost intenţionat eronate, relevanta fiind conferinţa de presă din dimineaţa zilei de 11.08.2018, în cadrul căreia lt. col Militaru Marius, în calitate de purtător de cuvânt al Jandarmeriei, a informat că „…dincolo de intervenţiile dificile pe care le-am avut aseară, de departe cea mai dificilă intervenţie a fost să explicăm părinţilor colegei noastre că fata lor s-ar putea să rămână paralizată pe viaţă”, în vădită contradicţie cu datele cunoscute la nivel instituţional cu privire la starea reală de sănătate a sg. maj. Nistor Ştefania.
Or, examenul CT efectuat în cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă Floreasca la ora 23.58 ,în seara zilei de 10 august 2018, a evidenţiat că sg. maj. Nistor Ştefania nu prezenta leziuni ale coloanei vertebrale cu privire la starea reală de sănătate a sg. maj. Nistor Ştefania.”