Blog 12 August 2022

Nivelul poluării la Ploiești

Fiecare dintre noi pierde câte un an și jumătate din viață din cauza poluării, conform unui raport al Curții de Conturi Europene. Joi, 18 august, de la ora 12:00, mergem la Ploiești la instalația cu plămâni care respiră și arată nivelul poluării. Ducem cu noi mesajul „Vrem aer pentru viață. STOP poluării la Ploiești!”, alături de pancarte cu mesaje pentru autorități. Fără tine și alți membri implicați din Comunitate, panoul cu plămâni va trece neobservat. De aceea, te invit să te alături acțiunii noastre. Apasă butonul de mai jos și înscrie-te pentru a participa.

Lucrăm de câteva luni pentru a obține autorizația și, în sfârșit, vom vedea cât de repede se înnegresc plămânii în unul dintre cele mai poluate orașe din țară: Ploiești.

Pregătim o acțiune de amploare pe Bulevardul Republicii, în fața Esplanadei Centrului Civic. Acolo sunt instalați plămânii care respiră și se înnegresc din cauza poluării. Sistemul Declic are și un senzor care monitorizează în timp real calitatea aerului.

Așa, autoritățile din Ploiești vor fi puse în fața unei realități pe care refuză să o recunoască de ani de zile: orașul este poluat. Deși trăiesc în același mediu toxic ca cetățenii, autoritățile locale din Prahova încă sunt impasibile la poluarea din Ploiești. Pentru a le scoate din amorțeală, am dus acolo plămânii care respiră și se înnegresc. Și le cerem să instaleze senzori în oraș, ca să vedem de unde vine poluarea.

Vom aduce cu noi măști de gaz, pancarte cu mesaje pentru autorități și veste cu plămâni înnegriți. Ca toată acțiunea să fie vizibilă, trebuie să fim cât mai mulți cei care purtăm pancartele și măștile de gaz.

Așa a arătat protestul nostru de la Ministerul Mediului, cu zeci de oameni cu măști pe față. Acțiunea a avut succes, presa a preluat subiectul, iar ministrul ne-a chemat la discuții.

Dacă și de data aceasta vom fi mulți oameni la eveniment și fiecare dintre noi va distribui fotografii în social media cu panoul, atunci vor afla și autoritățile din Ploiești că trebuie să monitorizeze nivelul poluării.

Îți scriu ție, pentru că ești unul dintre cei mai activi oameni din Comunitatea Declic. Iar prezența ta la inaugurarea panoului cu plămâni care respiră ne va ajuta să organizăm o acțiune eficientă și vizibilă pentru presă. Vom avea nevoie de tine să ții una dintre pancarte sau să porți o mască de gaz. Dar, cel mai important, avem nevoie de tine ca să arătăm că oamenilor le pasă de poluarea care îi ucide zilnic.

Am pregătit 20 de măști de gaz, ca cele de război. Dar, dacă măștile vor rămâne pe asfalt și nimeni nu le va purta, atunci și mesajul nostru va fi fără impact.

De aceea, aș vrea să mă bazez pe tine, pentru maximum o oră, joi, de la ora 12:00. O mască te așteaptă să o pui pe față și să îți ceri dreptul la aer curat. Renunță, te rog, la pauza de prânz și vino la eveniment. Înscrie-te chiar acum, acțiunea are loc joi și trebuie să știm pe câți oameni ne putem baza.

Dacă nu ești în Ploiești, atunci contribuie pentru materialele pe care le vom folosi la acțiune.

Vrei și tu aer pentru viață?


Aer pentru viață,
Cătălina și echipa Declic

PS: Din păcate, nu am reușit până acum să strângem toți banii pentru instalarea și întreținerea panoului. Mai avem nevoie de încă 1.500 de lei pentru a achita întreaga factură către echipa de arhitecți care a realizat instalația și a montat-o la Ploiești. În plus, costul acțiunii va fi de încă 1.000 de lei (bannere, fotograf și promovarea evenimentului). Dacă fiecare dintre noi contribuie cu o sumă, oricât de mică, putem să strângem banii. Intră pe acest link și donează și tu pentru instalația care ne arată nivelul poluării.


Intră aici ca să vezi în timp real cât de poluat este Ploieștiul acum!