Victorie 10 November 2020

54.000 de copii spun mulțumesc pentru noua lege a adopțiilor

Antoniu, colegul nostru campaigner, este cel care anunță victoria noastră în campania „Votați noua lege a adopțiilor! 54.000 de copii vor o familie”. Iată ceea ce ne spune:

Înainte să încep acest email m-am întrebat dacă am mai scris vreodată membrilor Declic cu vești într-atât de bune. Noua lege a adopțiilor a fost votată, în sfârșit, după ce a stat blocată în Parlament timp de 2 ani.

Petiția pe care au semnat-o peste 25.000 de membri a pus lucrurile în mișcare și, în mai puțin de 3 săptămâni, noua lege a adopțiilor a trecut de Parlament. S-a întâmplat asta pentru că zeci de mii de membri Declic s-au implicat. Au semnat petiția, au donat pentru a o putea promova în social media sau au scris deputaților pentru a le cere să nu mai amâne dezbaterea legii.

Da, cred că aceasta este cea mai bună veste pe care o dau, de când lucrez la Declic. Asta pentru că noua lege ar putea schimba în bine viața a peste 54.000 de copii care așteaptă de ani buni să aibă o familie. În noua formă, legea face procedurile de adopție mult mai ușoare, elimină birocrația și oferă stimulente familiilor care vor să adopte [1].

Privind în urmă, atunci când am aflat că legea intră marți în plen, după ani de amânări, nu am fost bun de nimic toată ziua. M-au apucat brusc grijile, deși fusesem foarte optimist în ultimele zile, după ce legea primise avize favorabile în comisiile de specialitate. Și cu toate că știam de miile de membri Declic care au scris parlamentarilor, tactică de campanie care rareori dă greș.

Așa că, în orele dinaintea votului, am avut mari emoții. Nu ar fi fost prima dată când plenul ar fi îngropat un proiect legislativ extrem de necesar, aprobat de comisiile de specialitate.

Dar legea a trecut, și nu oricum, cu unanimitate! De la amânări peste amânări s-a ajuns la unanimitate. Iată că se poate!

M-a uimit și cu câtă bucurie a fost primită vestea de cei ce ne urmăresc pe Facebook. Imaginea de mai sus a făcut înconjurul internetului, are peste 300.000 de vizualizări, doar pe Facebook. A avut parte de mii de reacții pozitive și sute de oameni au distribuit veștile.

Văzând entuziasmul cu care a fost întâmpinată această reușită de către membrii Declic, m-am gândit că poate ar trebui să avem mai multe campanii de acest fel. Solidaritatea chiar este una dintre valorile care stau la baza Comunității Declic. S-a văzut asta și când am strâns 81.000 de euro pentru pachete cu hrană destinate vârstnicilor și celor în nevoie la începutul pandemiei [2]. Sau când am adunat 38.000 de euro pentru a cumpăra echipamente medicale care acum salvează vieți. [3]

Din păcate, avem prea puține resurse pentru campaniile pe care noi le încadrăm în categoria „Solidaritate socială”. Donațiile strânse în mod curent de la membrii Declic se împart între numeroase teme: de la justiție, la alegeri sau protejarea planetei. Dar, datorită acestei reușite, am decis să creăm un fond de donații pe care să-l folosim doar în campaniile de solidaritate socială.

Ce zici, tu ai putea să contribui cu o sumă, oricât de mică, pentru viitoarele campanii Declic prin care ne vom manifesta solidaritatea față de semenii noștri? Plata online a unei donații către Declic este la fel de sigură ca orice cumpărătură cu cardul pe internet. Folosim și noi aceleași servicii de plăți precum marile magazine online. Și mai avem și alte modalități de plată, deși nici una nu este la fel de simplă ca plata cu cardul online.


Dă-mi voie să îți spun cât de importantă poate fi o donație de câțiva zeci de lei. Pentru campania pentru legea adopțiilor, dintre semnatari, 46 au decis să și doneze. Suma medie a fost de 21 de lei. Cu acești bani am putut să promovăm petiția pe Facebook și Instagram. Am ajuns cu reclama la peste 150.000 de persoane, ceea ce a oferit o vizibilitate uriașă demersului nostru. Iar vizibilitatea este deosebit de importantă atunci când ne adresăm politicienilor. Îi face să vadă, mai clar, numărul voturilor pe care le pierd dacă nu fac ceea ce le cer cetățenii.

Asa că poți contribui, lunar, cu o mică donație? Dacă aceștia sunt banii de medicamente sau dacă îți provoacă o lipsă oricât de mică privind cheltuielile esențiale, ignoră te rog acest mesaj. Dar dacă poți ajuta, dă click pe butonul galben.
Ce zici, te poți implica și tu?[1] Camera Deputaților – comunicat de presă

[2] Declic.ro, 21 aprilie – 81.000 de euro strânși de comunitatea Declic pentru ajutorarea persoanelor afectate de pandemie

[3] Declic.ro, 16 martie, Comunitatea Declic contribuie cu 38.175 de euro pentru cumpărarea de echipamente de protecție