Actiune 14 September 2022

Pensia privată, semnează petiția!

Luni la rând, am evitat să deschid un plic verde cu „pensia ta privată”. De 6 ani în câmpul muncii, pensia mea părea că va veni în alt secol. Însă de curând, ceva m-a făcut să vreau să știu ce e în plicul verde. Același lucru care m-a scos din sărite.

Cum te-ai simți dacă ți-aș zice că banii care se duc în fiecare lună la Pilonul 2 (sistemul pensiilor private obligatorii) sunt folosiți în cel mai cinic mod? În loc să-i investească cu cap ca să-ți revină o pensie mai mare, fondurile private folosesc contribuția ta ca să finanțeze apocalipsa climatică.

Cu banii noștri, companii precum NN, Metropolitan Life sau BCR pensii investesc în acțiuni Petrom, Romgaz și Transgaz. Astfel, fondurile de pensii private susțin industria responsabilă de 3/4 din emisiile de dioxid de carbon [1]. Adică industria care alimentează fenomenele extreme precum valuri de căldură, secete, inundații, ploi torențiale. Le știi bine, doar le-ai văzut în vara asta.

Mie, uneia, mi se pare incredibil că banii mei de pensie finanțează sfârșitul lumii. Dar, nedreptatea asta nu ar trebui să ne copleșească. Printr-o campanie de presiune publică putem convinge fondurile de pensii să scoată banii din industria fosilă. De asta, te invit să citești și să semnezi cea mai recentă petiție Declic. Mă bazez pe semnătura ta?

După ce am citit analiza lui Andrei Ilaș, am aflat că toate fondurile de pensii private de la noi au acțiuni în industria energiei fosile (cărbune, gaz, petrol). Andrei este analist în energie şi membru fondator al Cooperativei de Energie.

32% din fondurile Pilonului 2 sunt direcționate către companii din industria combustibililor fosili, prin acțiuni la bursă [1]. Adică, dintr-un total de 16.2 miliarde de lei, 5.24 miliarde sunt investite în acțiuni Petrom, Romgaz și Transgaz. Fondurile de pensii private care dețin aceste acțiuni sunt NN, Alliantz Țiriac, Metropolitan Life, Aegon, Generali, BCR și BRD pensii.

Acum, peste 7 milioane de persoane sunt înrolate în sistemul pensiilor private. Dacă ești una dintre aceste persoane, când vei ajunge la pensie, pe lângă ce primești din Pilonul I (sistemul public de pensii), vei mai primi ceva. Acest venit va fi plătit din Pilonul II, în funcție de contribuția ta și de randamentul fondului.

Doar că pensia ta din Pilonul 2 nu va avea niciun randament. Mai mult chiar, va fi o pierdere.

Să investești în acțiuni la companii din industria fosilă înseamnă să arunci banii pe fereastră. Asta fac acum NN, Metropolitan Life, BCR și restul. Investesc în afaceri fără viitor, incompatibile cu acordurile climatice. De asta, renunțarea rapidă la aceste investiții are sens financiar.

Efectele schimbărilor climatice sunt deja aici. Luna iunie a fost pentru România cea mai secetoasă din istoria măsurătorilor și a cincea cea mai caldă [2]. Agricultorii și-au pierdut bună parte din recolte iar folosirea apei a fost restricționată în peste 200 de localități din cauza secetei [3].

Cu pensia mai mică și cu efectele schimbărilor climatice care ne vor lovi din plin în următorii ani, nu e greu să-ți imaginezi ce ne așteaptă.

Totuși, încă mai putem acționa.

În 2021, ABP, cel mai mare fond de pensii din Europa, a renunțat la acțiunile din industria combustibililor fosili [4]. Acțiunea face parte dintr-o mișcare globală, de dezinvestire a combustibililor fosili (divestment). Adică, de retragere a investițiilor economice din această industrie.

Acestei mișcări globale te poți alătura și tu, chiar acum. Împreună, putem să convingem fondurile de pensii private să nu mai investească în industria fosilă, prin acțiuni la bursă. Semnezi și tu chiar acum petiția? Niciun fond de pensii de la noi nu a anunțat că are vreo intenție să renunțe. Și nici nu se va întâmpla, dacă nu le cere nimeni.

Ana și echipa Declic

PS: Până acum, peste 1.500 de organizații (din care fac parte și fondurile de pensii) au renunțat să mai finanțeze indirect criza schimbărilor climatice și au retras investițiile din companii fosile. Implică-te acum și pune semnătura ta aici. Combustibilii fosili trebuie să rămână în urmă.


Note:
[1] declic[.]ro, Fondurile de Pensii Private și Investițiile în Industria Combustibililor Fosili
[2] infoclima[.]ro, Cum s-au schimbat temperaturile în orașele mari din România în ultimele decenii și cum ne afectează?
[3] hotnews[.]ro, Apă cu rația în peste 200 de localități din 17 județe
[4] bloomberg[.]com, EU’s Biggest Pension Fund to Dump $17 Billion in Fossil Fuels