Blog 14 January 2021

Pentru păduri, pe schiuri

De câteva săptămâni avem un nou Guvern și un nou ministru al Mediului. Ca de fiecare dată în prima lună de guvernare, avem parte de o avalanșă de declarații despre cât se va face și se va drege pentru a salva pădurea. Sunt reîncălzite aceleași promisiuni, în primul rând modernizarea sistemului de urmărire a lemnului, SUMAL. Așa au făcut toți miniștrii din ultimii ani, și toți ne-au dus doar cu vorba.

Ne aducem aminte de promisiunile făcute de fostul ministru al Mediului, Costel Alexe, în 2019. Încă avem un gust amar când ne gândim că se recomanda ca fiind ecologist. A preluat toate revendicările noastre de la Marșul pentru păduri și a promis, timp de un an, că le va bifa pe toate. Și-a terminat mandatul foarte abrupt, cu aproape zero realizări. Și am aflat, săptămâna trecută, că e anchetat de DNA pentru luare de mită. Ar fi cerut unui combinat siderurgic niște tablă contra unor certificate de mediu.

Riscăm ca peste un alt an să numărăm tot promisiuni neonorate. Asta, dacă nu ne mobilizăm și ținem presiunea crescută pe cei din guvern.

Antoniu, colegul nostru, a învățat ceva din cei trei ani de cât e parte din echipa Declic. Politicienii iau măsuri doar atunci când presiunea venită din societate e insuportabil de mare. Din păcate, în acest moment, despre păduri nu se vorbește aproape deloc. Alte teme sunt pe primele pagini ale ziarelor sau în prime time la televiziuni.

Este rolul nostru, al celor ce milităm de ani de zile pentru salvarea pădurilor, să readucem în prim plan această temă. Primul pas pe care l-am gândit este un protest mai neobișnuit, la sfârșitul acestei săptămâni, pe pârtia de la Poiana Brașov.

Am ales să protestăm pe pârtie pentru că, în vremuri de pandemie, acolo sunt mulți oameni, dar totuși sunt distanțați.

Dacă avem noroc, ne vom întâlni la schi cu o parte a parlamentarilor sau chiar cu membri ai Guvernului Cîțu și le vom transmite direct mesajul nostru.

Ne vom întâlni sâmbătă, 16 ianuarie, la baza pârtiei Drumul Roșu, lângă terasa clubului Rossignol, la ora 10:00. Vom coborî pe pârtie cu un banner având mesajul „Tăiați pensiile speciale, nu pădurile!”. Apoi vom întinde pe zăpadă un alt banner, de peste 5 metri, vom împărți schiorilor veste, măști și stickere, toate imprimate cu mesajul protestului nostru.

Mizăm pe faptul că un protest pe schiuri va atrage și presa, care va amplifica vizibilitatea mesajului nostru către autorități.

Dacă nu ți-ai făcut planuri pentru weekend, te așteptăm să ni te alături la această acțiune. Dacă te dai pe schiuri, poți protesta pe pârtie. Dacă nu, nu e nicio problemă. Membrii echipei Declic care nu se dau pe schiuri te vor aștepta la baza pârtiei Drumul Roșu. Plănuim să facem un om de zăpadă… activist.

Participi și tu?


Mesajul de mai sus face parte din campania Declic lansată în vara anului trecut, care și-a propus să împace protestul cu distanțarea socială. Am făcut auzită vocea comunității noastre chiar și pe timp de pandemie. Ne-am scris păsul pe măști pe care le-am trimis membrilor Declic din întreaga țară.

Le-am cerut politicienilor să ia măsuri pentru stoparea tăierilor ilegale. Și, dacă tot vor să taie ceva, să taie pensiile nesimțite.

Pandemia și criza economică ce bate la ușă au făcut ca aceste două teme, atât de importante pentru societatea românească, să fie puse într-un con de umbră. Nici presa, nici politicienii nu le mai consideră o prioritate pentru noul guvern.

Pensiile speciale sunt încă neatinse, iar jaful din păduri continuă. Cu complicitatea autorităților care amână, de ani de zile, măsuri care ar putea salva pădurile. Așa că începem anul 2021 cu un protest menit să le reîmprospateze memoria politicienilor.

E de datoria noastră, a celor ce ne pasă de mediu, să facem din salvarea pădurilor un subiect mereu actual. Și să le spunem guvernanților să taie, mai bine, pensiile speciale.

Pentru a putea organiza protestul, avem nevoie de ajutorul tău. Dacă locuiești în apropiere și nu e prea dificil pentru tine, haide alături de echipa Declic, sâmbătă, la Poiana Brașov. Te așteptăm cu materiale de protest, măști și veste inscripționate cu mesajul nostru pentru noul Guvern.


Află mai multe despre protestul în vreme de pandemie dând click aici.