Stire 26 March 2021

Plămânii care se înnegresc din cauza poluării, montați în fața Guvernului

Comunitatea Declic a montat în București o instalație unică în România: plamani supradimensionați care simulează respirația umană și, întocmai precum plămânii naturali, se înnegresc în timp din cauza poluării. 

Panoul, montat în Piața Victoriei, chiar în fața Guvernului, arată în timp real nivelul poluării din aer, iar plămânii înalți de 1,6 metri – construiți din filtre speciale pentru a imita cât mai aproape de realitate structura plămânilor umani – se vor înnegri în timp, pe măsură ce poluarea crește.

Acțiunea face parte din campania Aer pentru viață, prin care Comunitatea Declic solicită Ministerului Mediului instalarea de stații performante de monitorizare a calității aerului, pentru a vedea de unde vine poluarea masivă.

Plămânii se vor înnegri chiar sub ochii membrilor Guvernului, aici, în Piața Victoriei. În această dimineață, senzorul Declic înregistra un indice de calitate a aerului de 150, de 3 ori peste limita maximă admisă. Sperăm ca, atunci când vor vedea valorile înregistrate de senzor și cum plămânii devin negri, ministrul Mediului și premierul să înceapă să ia măsuri eficiente pentru reducerea poluării.

Cătălina Hopârteanu, campaigner Declic

La evenimentul de lansare din fața Guvernului au participat mai mulți membri Declic, precum și medicul pneumolog Beatrice Mahler, manager al Institutului “Marius Nasta”, și profesor doctor pneumolog Florin Mihălțan, care au explicat, cu argumente științifice, cât de gravă este poluarea pentru sănătatea noastră. 

Din păcate, aerul pe care îl respiră bucureștenii nu este tocmai cel mai sănătos. Este un aer cu foarte multe pulberi, cu foarte multe substanțe care sunt dăunătoare și toxice plămânului. Generează astm, are efecte cancerigene. Poate să apară și un cancer pulmonar după expuneri repetitive. Pentru noi, pneumologii, poluarea este al doilea factor de risc după tabagism.

Florin Mihălțan, doctor pneumolog

Și managerul spitalului Marius Nasta, doctor pneumolog Beatrice Mahler, a avertizat asupra pericolului aerului toxic pe care îl inhalăm: „Chiar dacă poluarea este un fenomen pe care nu îl percepem în mod acut, din datele statistice înregistrate la Institutul Marius Nasta, pacienții cu afecțiuni respiratorii care trăiesc în București au nevoie de consulturi multiple, pentru că acutizările sunt mult mai frecvente în cazul lor. A crescut numărul pacienților diagnosticați cu astm bronșic, iar pacienții cu patologie pulmonară cronică au necesitat spitalizări în perioadele în care nivelul de poluare era crescut. Din păcate, nici în locuințe nu suntem feriți de poluare.”

Instalația cu plămâni care respiră va rămâne montată în Piața Victoriei, în fața Guvernului, timp de 30 zile, perioadă în care bucureștenii vor vedea direct efectele poluării aerului asupra propriilor plămâni.

 Odată cu montarea plămânilor, pentru a vedea cât de repede se închid la culoare din cauza aerului poluat, Declic lansează și provocarea (challenge-ul) de monitorizare civică a aerului: ,,Aerul ăsta nu e de nasul meu!’’. Toți cetățenii care trec pe lângă instalația cu plămâni se pot fotografia și posta pozele pe rețelele de socializare, cu mesajul ,,Aerul ăsta nu e de nasul meu!’’.

Doctorul pneumolog Florin Mihălțan a explicat că, dacă am avea o monitorizare a calității aerului, aceasta ar fi eficientă pentru a îi avertiza pe vârstnici, pe copiii și pe bolnavi să nu se expună la poluare în zilele în care aceasta are un nivel ridicat.

Trebuie ca monitorizarea aerului să fie  regulată. Pentru grupele de vârstă cu expunere maximală, vârstnici sau copii, aceste ore de maximă expunere trebuie evitate. Această grupare a unui nivel toxic în marile aglomerații urbane aduce întotdeauna un supliment de internări și de afecțiuni agravate care apar la camerele de gardă și în serviciile de asistare pe linia de pneumologie și cardiovasculară.

Florin Mihălțan,precizat pneumologul

Petiția Declic Aer pentru viață este semnată de peste 22.000 de cetățeni. Ea poate fi semnată și citită aici.