Blog 6 July 2023

Profitul mare, responsabilitate mica

Angajații din fabricile românești care produc pentru brandurile Zara, Bershka&Co (deținute de compania Inditex) sunt plătiți mizerabil. Dar, în comunicările oficiale, reprezentanții Inditex susțin că sunt preocupați de traiul decent al lucrătorilor. Mint și nimeni nu le bate obrazul.

Inditex produce în țara noastră haine și accesorii și le comercializează în alte țări europene, cu eticheta “made in Romania”. Așa vrea să transmită clienților atenți și preocupați de sustenabilitate că hainele lor au fost produse în mod etic, într-o țară a UE.

Cei de la Inditex se laudă necontenit în fața clienților și acționarilor că le pasă de bunăstarea angajaților din fabrici. Cu toate acestea, realitatea din România este că lucrătorii sunt plătiți sub nivelul minim al decenței. Iar conducerea companiei pare să fie complet indiferentă față de această situație.

Dacă te-ai întrebat vreodată ce reprezintă prețul unui tricou de marcă, precum Zara, trebuie să știi că cea mai mare parte, adică 71%, reprezintă profitul brandului și al magazinului care vinde produsul respectiv. Cea mai mică parte reprezintă salariile muncitorilor din fabrici, adică 0,7%.

Am cerut explicații companiei, în contextul în care am demarat campania „Zara, Bershk&Co, plătiți salarii decente angajaților din fabricile românești!”, pentru care ai semnat și tu.

În răspunsul lorcei de la Inditex susțin că sunt „ferm angajați să lucreze în direcția salariilor decente” și că fac progrese în această privință. Totuși, adaugă că ei cred că cea mai bună modalitate de a asigura salarii decente este prin negocieri colective, în special la nivel industrial/sectorial.

În realitate, aceasta este o minciună cinică din partea Inditex. Ei știu foarte bine că angajații nu pot purta negocieri reale cu fabricile controlate și constrânse să producă la costuri cât mai mici.

Experții din domeniu estimează că mai puțin de 5% din lucrătorii din industria textilă fac parte din sindicate. În plus, reprezentanții muncitorilor sunt numiți de managementul fabricilor și nu sunt aleși democratic. În concluzie, nu există o „negociere colectivă” în industria confecțiilor din România.

Pe mine mă enervează această minciună și probabil că și tu simți la fel. Cu atât mai mult atunci când minciuna combinată cu cinism aduce atât de multă suferință oamenilor și le ia orice șansă la un trai demn din munca lor.

În cazul Inditex, minciuna și cinismul mențin oamenii în sărăcie extremă, cu minimul pe economie, abia de ajuns pentru a supraviețui. Ceea ce este și mai grav este că o minciună repetată fără a fi combătută devine treptat considerată adevăr.

Inditex intenționează să promoveze intens aceast „adevăr” în viitorul foarte apropiat. Pe 11 iulie, va avea loc o importantă întâlnire a tuturor acționarilor, unde vor discuta cum să împartă profitul enorm sub formă de dividende.

Acționarii dețin peste 3 miliarde de acțiuni. Pentru fiecare acțiune în parte, ei au primit anul trecut câte 0,64 de euro. Adică 1,8 miliarde de euro au mers bine mersi în buzunarele acționarilor. [1] Asta în timp ce angajații care au contribuit la obținerea acestui profit exorbitant abia dacă au putut pune o pâine pe masă în fiecare zi.

Suntem peste 14.500 de semnatari și semnatare ai petiției. Pentru ca această mobilizare să conteze, uite care e următorul pas: demascăm minciuna și batem obrazul celor mai puternici oameni de la Inditex, cu ocazia întâlnirii anuale a acționarilor.

Toată lumea e cu ochii pe managementul companiei și pe acționarii săi. Ca să doară, trebuie să fim cât mai mulți cei care le scriem și îi confruntăm.

Unul dintre acești oameni este directorul general, Oscar García Maceiras. El este singurul din conducerea de top, și acționar, care are un cont public de social media, pe Linkedin. Îl folosește, în special, pentru a lăuda realizările companiei.

Printre cei 19.000 de urmăritori și peste 500 de contacte pe care Maceiras le are pe Linkedin, se află cu siguranță și acționari etici, precum și reprezentanți ai presei naționale și internaționale. Dacă văd că mii de oameni din România vorbesc despre minciunile Inditex, poate vor investiga mai atent situația și vor deschide ochii tuturor.

Dar pentru ca asta să se întâmple, trebuie ca Maceiras să primească mii de mesaje pe subiect. Dacă nu ne mobilizăm suficient, e ca și cum nu ne pasă nici nouă cu adevărat de cei din jur. Și că ne este indiferent dacă unii angajați, deși muncesc tot 8 ore pe zi, primesc salarii inuman de mici.

Așadar, ai putea să-i trimiți și tu un mesaj lui Oscar García Maceiras pe Linkedin? Cere-i să înceteze cu minciunile și să ia măsuri concrete pentru angajații din fabricile românești! Scrie-i acum, să nu te iei cu alte treburi și să uiți.

Este perfect în regulă să-i scrii lui Oscar García Maceiras și în limba română, pentru că pe Linkedin există opțiunea de a vedea mesajele traduse. Îți las mai jos și câteva argumente principale pe care le poți folosi în mesajul tău.

  • Angajații din fabricile românești care lucrează pentru Inditex primesc salarii de doar 376 de euro net, în timp ce un trai minim decent începe de la 700 de euro. Gigantul Inditex are datoria să se asigure că oamenii datorită cărora obține profituri colosale pot trăi demn din munca lor.
  • Inditex nu poate cere ca muncitorii și muncitoarele să-și negocieze salariile cu fabricile. Sindicalizarea din domeniu este aproape inexistentă, iar reprezentanții muncitorilor sunt desemnați de directorii de fabrici și nu sunt aleși în mod democratic.
  • Inditex trebuie să apeleze urgent la simțul echilibrului și să înceteze să prioritizeze profiturile exorbitante, în defavoarea angajaților plătiți cu salarii extrem de mici. Cu o scădere minoră a profiturilor amețitoare, Inditex ar putea asigura salarii decente tuturor angajaților din fabricile românești.

Pentru un comportament etic față de oameni din partea marilor companii,
Anduța și echipa Declic

PS: Inditex se consideră oarecum ca Făt-Frumos, care crește rapid și prosperă. Deschide an de an noi magazine în întreaga lume și obține profituri uriașe. Însă, aceste rezultate nu sunt obținute magic, așa cum se întâmplă în povești. Ele se bazează pe o strategie calculată și cinică de a produce cât mai mult, cât mai ieftin și cu oameni plătiți cu cât mai puțin.

Dacă Inditex ar accepta să plătească fabricile din România cu doar câțiva lei în plus la un articol, acest lucru ar duce la o îmbunătățire semnificativă a salariilor angajaților. Scrie-i și tu directorului general al Inditex și cere-i să ia măsuri urgente pentru creșterea salariilor angajaților din fabricile românești.


Note:
[1] www[.]inditex[.]com/itxcomweb/en/investors/finance