Campanie Declic 8 September 2020

Pune votul în plic

Dacă nu ai optat să votezi prin corespondență la alegerile parlamentare din 6 decembrie, probabil te bazezi că vei putea vota la secția din orașul tău sau de la ambasadă. Din păcate, din cauza pandemiei, autoritățile diplomatice din mai multe țări iau în calcul varianta de a deschide mai puține secții de vot decât în anii precedenți. Există și varianta să nu mai deschidă deloc.

Dacă nu vrei să ratezi șansa de a trimite în Parlament politicieni care să îți reprezinte interesele, înscrie-te la votul prin corespondență. Am explicat, pas cu pas, pe vot.declic.ro, tot ce trebuie să faci pentru a primi acasă buletinele de vot. Tot pe site, cu un click, demarezi procedura de înregistrare. Ia în calcul, însă, că perioada de înscriere pentru votul prin corespondență se termină pe 21 septembrie.

Te înregistrezi acum, să fii sigur că votul tău ajunge la timp?

Știu că așteptai mai din timp informații oficiale despre alegerile parlamentare. Este presant să afli, dintr-o dată, că mai ai la dispoziție doar 14 zile pentru a te înscrie la votul prin corespondență.

Din păcate, partidele nu s-au înțeles mai devreme cu privire la data organizării alegerilor, ba chiar au apelat la Curtea Constituțională pentru clarificări. Acum, Guvernul a venit cu o hotărâre prin care a stabilit scrutinul pentru 6 decembrie.

Perioada de înscriere la votul prin corespondență a început la 1 aprilie. Numai că nicio autoritate nu a comunicat eficient cu românii din diaspora, ca să-i informeze despre această variantă. Iar până în prezent, abia s-au înscris 3.000 de români.

O altă problemă este răspândirea noului coronavirus. Pandemia poate îngreuna mult votul la secții, care se va desfășura mai lent din cauza măsurilor stricte de prevenție.

Votul prin corespondență este o variantă sigură ca să nu mai stai la coadă cu orele, în plină pandemie, pentru a vota la secție. Nu există riscul să rămâi pe dinafară din cauza aglomerației sau pentru că, pe ultima sută de metri, autoritățile din țara în care locuiești decid să nu mai deschidă nicio secție de vot.

Am vorbit cu reprezentanți ai instituțiilor care monitorizează procesul electoral în diaspora. Am strâns toate informațiile necesare pe site-ul vot.declic.ro. De acolo afli, în doar câteva minute, tot ce trebuie să faci pentru ca votul tău să ajungă la destinație.

Doar să ții cont că termenul limită pentru înregistrare este 21 septembrie. Dacă începi acum, te asiguri că primești la timp, prin poștă, plicul cu buletinele de vot.

Pregătește-ți telefonul cu cameră foto, documentul de identitate și actul care dovedește că locuiești cu forme legale în țara în care ești acum. Intră pe vot.declic.ro, ca să vezi cât este de simplu ce ai de făcut. Tot de acolo te poți înregistra.

Te înregistrezi acum, să fii sigur că votul tău ajunge la timp?

Fiecare vot înseamnă o șansă pentru schimbare. Dacă vrei ca lucrurile să meargă într-o direcție mai bună pentru cei pe care îi ai „acasă”, în România, votează prin corespondență. Intră acum pe vot.declic.ro, pe 21 septembrie se închide procedura de înscriere.


Află ce alte campanii a mai derulat Declic pentru a promova votul prin corespondență aici.