Puși pe distrugerea râurilor

Guvernul vrea să folosească banii de la Uniunea Europeană destinați protecției mediului pentru distrugerea râurilor. Planul autorităților este să finanțeze hidrocentrale gândite pe vremea lui Nicolae Ceaușescu. Semnezi și tu petiția, ca să convingem Guvernul să schimbe planul?
Ne-am supărat când am văzut că hidrocentrala de pe Jiu este o prioritate pentru Guvernul României. Dacă va fi finalizată, această construcție va distruge zona Parcul Național Defileul Jiului și habitatele peștilor, reptilelor și vidrelor. Proiectul de pe Jiu este declarat ilegal de instanță, a înghițit deja aproape 200 de milioane de euro de la buget, iar autoritățile vor acum să irosească și finanțarea europeană ca să-l termine.
Problema este că există și alte proiecte la fel de dăunătoare ca cel de pe Jiu. Iar autoritățile le-au inclus pe toate în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), mecanismul prin care România urmează să primească peste 30 de miliarde de euro de la UE. Cu acești bani s-ar putea lua măsuri pentru protejarea râurilor și a habitatelor viețuitoarelor care depind de cursurile de apă.
Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, este cel care decide ce rămâne și ce nu în acest plan. Nu știu dacă ai apucat să vezi întâlnirea online de pe 9 februarie, 2021. L-am invitat pe ministru și l-am întrebat dacă păstrează proiectele comuniste și ilegale care distrug râurile. A evitat să dea un răspuns clar.

Am vrea ca data viitoare când suntem față în față cu ministrul Cristian Ghinea, să-i putem spune că suntem 20 000 de membri Declic care se opun ca banii europeni să fie folosiți pentru proiecte hidroenergetice dezastruoase. Suntem siguri că atunci nu se va mai face că plouă. Ce zici, semnezi și tu petiția?
Ține cont doar că avem câteva zile la dispoziție să strângem cele 20 000 de semnături. În câteva zile încep noi consultări legate de modul în care vor fi cheltuiți banii europeni. Am vrea ca mesajul nostru să poată contrabalansa lobby-ul celor care fac bani din construirea hidrocentralelor comuniste. Dar, dacă nu strângem un număr impresionant de semnături, ne este teamă că nu vom fi convingători.
În alte țări, guvernele au mers până într-acolo cu respectul pentru râuri încât le-au acordat statut de entități vii, cu drepturi legale [1]. În România, autoritățile dau dovadă de o nepăsare criminală. Dar noi putem apăra râurile. Semnează petiția.
Note:
[1] clientearth[.]org, 13.03.2019: Legal rights of rivers – an international trend? (Drepturile legale ale râurilor – O tendință internațională?)
Urmărește aici discuția cu ministrul Cristian Ghinea despre investițiile prin PNRR.