Actiune 4 February 2021

Nu mă lăsa singură la discuția despre PNRR

Ana, campaigner Declic, ne scrie: În luna decembrie, 3.000 de membri Declic au trimis comentarii la Planul Național de Reziliență și Redresare, cea mai mare finanțare primită de la Uniunea Europeană. Ei au cerut Guvernului să distribuie cele 30 de miliarde de euro către proiecte sustenabile. În urma miilor de mesaje, ministrul Cristian Ghinea ne-a propus o dezbatere online. Te invit să participi marți, 9 februarie, de la ora 18, la dezbaterea „Unde se duc banii?”, cu ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea. Doar așa ne putem asigura că PNRR va fi refăcut conform solicitărilor Comunității Declic. Participi și tu?


Deși planul se reface în acest moment, nu avem certitudinea că solicitările Comunității Declic se vor regăsi în PNRR. Dar avem încă o șansă să ne facem vocea auzită: ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a acceptat să stea de vorbă cu noi și să audă părerile membrilor Declic.

Dezbaterea online are loc marți, 9 februarie, de la ora 18.00. În cadrul întâlnirii, membrii Declic pot adresa întrebări direct ministrului. Crezi că poți și tu să participi, ca să îl convingem pe ministru că spitalele, energia verde, pădurile și protecția mediului trebuie să fie investițiile prioritare? Apasă pe butonul de mai jos și înscrie-te.


Planul Național de Reziliență și Redresare reprezintă șansa României să repornească economia și să investească în tranziție verde. Doar că, în forma actuală, PNRR pare făcut fie de neprofesioniști, fie doar pe baza intereselor „unora și altora”.

Deși mii dintre membri Declic am trimis e-mailuri în care am cerut refacerea planului și prioritizarea investițiilor în tranziție verde, nu avem nicio certitudine că planul va fi refăcut conform solicitărilor noastre. Avem, însă, oportunitatea de a fi față în față cu ministrul Cristian Ghinea și cu secretarul de stat Marius Vasiliu, care coordonează PNRR. Să le spunem care este viziunea Declic și să le cerem să țină cont de solicitările noastre în refacerea planului.

Am discutat deja telefonic cu câțiva membri Declic despre care știm că sunt specializați în subiecte precum silvicultură, mediu, energie și administrație. Ei vor fi prezenți la dezbatere.

Dar nu e de ajuns. Trebuie să fim sute de membri online, ca ministrul Cristian Ghinea să știe că, atunci când vorbește, sute de ochi îl privesc și sute de urechi îl ascultă. Că suntem interesați de cum vor fi cheltuiți banii pentru care copiii noștri vor plăti dobânzi. Și că nu acceptăm ca acești bani să fie îngropați în proiecte fără viitor, care să ucidă economia României, și așa slab dezvoltată. Poți și tu să îi pui o întrebare în chat, în timpul discuției live. Vom înainta întrebarea ta ministrului Ghinea.

Dacă nu ne unim acum, pierdem șansa de a folosi banii eficient. La început de martie, planul trebuie finalizat. El va fi trimis apoi către Comisia Europeană, pentru validare. De aceea, trebuie să ne exprimăm acum poziția de forță și să cerem investiții pentru monitorizarea pădurilor, în energia regenerabilă, în spitale, pentru un sistem eficient de reciclare, pentru transport durabil și pentru salvarea râurilor.

Dacă nu ne mobilizăm, vom suferi degeaba mai apoi când vom vedea că banii s-au dus în fonduri de vânătoare sau în proiecte de metrou utopice.

Te aștept marți, la ora 18, să ne fii alături la discuție. Fă-ți un ceai, așează-te comod în fotoliu, cu laptopul în față și vino să vezi unde se duc banii de la Uniunea Europeană. Tot ce trebuie să faci este să te înscrii apăsând butonul de mai jos, iar mai apoi să intri pe link marți, 9 februarie, la ora 18.

Participi și tu la dezbatere?

Avem la dispoziție o oră să îi spunem ministrului Cristian Ghinea cum ar trebui să folosească eficient banii veniți de la Uniunea Europeană, pentru refacerea economiei românești. Dacă suntem mulți, va ști că nu ne poate ignora. Intră și tu aici și înscrie-te la dezbaterea de marți, 9 februarie, de la ora 18.00.


Află aici poziția Declic și a altor organizații vis-a-vis de PNRR, din noiembrie 2020.