Blog 5 February 2021

Sare în ochi un panou Declic

Ghici ce e mare, galben și îți sare în ochi când stai în trafic pe Valea Prahovei? Un panou Declic!

Da, am reușit. Cu ajutorul membrilor Declic am strâns banii necesari și am amplasat mesajul din imagine pe unul dintre cele mai vizibile panouri publicitare de pe cel mai aglomerat drum din țară.

Trebuie să îți mărturisim că ne-a emoționat implicarea membrilor Declic în această campanie. Nu doar că am reușit să strângem banii necesari. Dar, după ce am publicat pe Facebook imaginea de mai sus, în câteva ore postarea avea mii de distribuiri. A ajuns pe paginile a peste 700.000 de oameni. Acesta este un impact uriaș, nu sunt cuvinte mari.

Este exact genul de impact pe care mizam când am propus membrilor Declic să amplasăm acest panou pe Valea Prahovei. Genul acesta de viralizare a unui mesaj în online garantează faptul că și politicienii îl văd. Și chiar așa s-a întâmplat.

Imediat după alegeri, cele două teme intraseră într-un foarte periculos con de umbră. Am reușit să le readucem în actualitate. Chiar săptămâna trecută, partidele de la guvernare s-au poziționat față de problema pensiilor speciale. Ne-a amuzat titlul acesta de ziar, dar a fost semnalul clar că mesajul nostru a ajuns la politicieni.

Și salvarea pădurilor a revenit în discursul politicienilor. La începutul anului, toți activiștii de mediu trăgeau semnale de alarmă legate de o nouă amânare a lansării SUMAL 2.0, Sistemul electronic de urmărire a lemnului. Industria lemnului amenința cu manifestări de stradă, în cazul în care SUMAL 2.0 devine realitate.

Până acum guvernanții i-au ascultat pe lobbiștii industriei și au ținut la sertar aplicația ce poate bloca mare parte din ilegalități. Dar se pare că guvernanții au înțeles că salvarea pădurilor a devenit un imperativ pentru societatea românească. De luna aceasta SUMAL 2.0 a fost dat, în sfârșit, în folosință.

Lucrurile chiar se mișcă în direcția bună, presiunea publică pusă în mod constant funcționează. Dar să nu ne lăsăm amăgiți și să ne culcăm pe o ureche înainte ca pensiile speciale să fie tăiate. Iar reformele necesare pentru salvarea pădurilor sunt numeroase, un singur pas în direcția bună e insuficient. Așa că trebuie să continuăm să fim vocali, să creștem și mai mult vizibilitatea mesajului nostru.

Iată care este planul.

Ai drum pe Valea Prahovei? Chiar înaintea panoului nostru, la limita dintre județele Brașov și Prahova, este o parcare. Trage pe dreapta și fă o fotografie panoului. Pune-o pe social media și scrie un mesaj pentru cei ce te urmăresc. Și, adaugă neapărat #TaiatiPensiileSpecialeNuPadurile

După cum am văzut deja, imaginea are un potențial fantastic de viralizare, hai să ajungem cu acest mesaj la milioane de oameni. Dacă nu ai drum pe acolo, dă click aici și distribuie postarea noastră.

Dacă ne unim forțele, mesajul „Tăiați pensiile speciale, nu pădurile!” poate deveni cel mai important mesaj civic al anului. Și chiar sunt temele momentului, tot ce trebuie să facem e să le păstrăm vizibile, mereu în calea politicienilor.


Citește aici pentru a vedea cum a fost protestul pe pârtie în care am covorât muntele cu mesajul „Tăiați pensiile speciale, nu pădurile”.