Blog 26 February 2024

Apel la acțiune – scrie emailuri deputaților

Săptămâna trecută am trimis un chestionar în rândul semnatarilor și semnatarelor petiției „Vrem taxe mai mici pentru angajații cu copii”. Iată rezultatele centralizate: 78% dintre respondenți cred că Parlamentul este capabil să scadă cel mai rapid taxele salariale pentru angajații cu copii. Mai mult, majoritatea dintre cei care au răspuns sunt pregătiți să se implice mai activ în această cauză, scriindu-le emailuri deputaților.

De un an și jumătate, proiectul de lege care scade taxele pe salariile angajaților cu copii în întreținere zace în Parlament. Stă blocat în Camera Deputaților, care este și for decizional.

Dacă proiectul nu este pus urgent pe ordinea de zi și votat până la alegeri, riscăm să fie amânat pe termen nelimitat. Sau chiar îngropat, în contextul schimbărilor politice și a reconfigurărilor de forțe din Parlament.

Acest mesaj este un apel la acțiune îndreptat spre politicienii cu rol determinant, în urma răspunsurilor primite în Comunitatea Declic. Te invit să le scrii un email, chiar acum, celor 6 figuri politice care pot debloca proiectul de lege ce ne scade taxele pe salarii.

Acești 6 politicieni sunt liderii de grup al partidelor politice din Camera Deputaților: Şerban Ciprian-Constantin (PSD), Andronache Gabriel (PNL), Moşteanu Liviu-Ionuţ (USR), Coleşa Ilie-Alin (AUR), Csoma Botond (UDMR), Pambuccian Varujan (minorități). Ei au un cuvânt greu de spus referitor la ce proiecte se discută în Cameră sau ce proiecte se ignoră.

Teoretic, ei s-ar putea mobiliza oricând, din proprie inițiativă, pentru a pune proiectul de lege pe ordinea de zi. În realitate, însă, o vor face doar sub presiunea unei forțe mai puternice decât indiferența lor.

Împreună, putem fi acea forță care îi trezește și îi mișcă pe politicieni în direcția pe care ne-o dorim. Însă, ca să reușim, trebuie să fim mii care le scriem să prioritizeze și să deblocheze proiectul de lege.

Fiecare mesaj către cei 6 înseamnă o picătură în plus la valul de presiune mobilizatoare, care poate schimba cursul acestei inițiative legislative. Când căsuțele de inbox vor fi inundate de mesaje ale cetățenilor, celor 6 lideri le va fi tare greu să mai ignore proiectul.

Vor ști că riscă să piardă mii de voturi la alegeri și, astfel, un nou mandat. Și asta doar pentru că au ignorat cererile celor pe care ar trebui să-i reprezinte în Parlament.

Iată ce mesaj am transmis eu, chiar acum câteva minute:

Peste 35.000 de cetățeni vă solicită să puneți pe ordinea de zi proiectul de lege PL-x nr. 401/2022, care scade taxele pentru angajații cu copii în întreținere. Acest proiect stă blocat în Camera Decizională, Camera Deputaților, de un an și jumătate, fără nicio explicație.
Părinții din România cheltuiesc cel puțin 1.200 de lei pe lună pentru nevoile de bază ale unui copil, doar în primul său an de viață. Costurile cresc enorm în anii următori, familiile ajungând să scoată din buzunar 600.000 de lei pentru un copil născut în 2024, până acesta ajunge la majorat.
În calitate de lideri ai grupurilor parlamentare aveți puterea, dar și responsabilitatea, de a debloca acest proiect de lege, care ar ajuta familiile să susțină povara financiară tot mai mare a creșterii unui copil sau mai multora.

Un astfel de mesaj te rog să trimiți și tu. Le mai poți spune că acest proiect este esențial pentru bunăstarea copiilor și familiilor care se zbat sub povara fiscalității excesive. Sau că lipsa de acțiune a parlamentarilor nu este doar dezamăgitoare, dar și profund nedreaptă față de cetățenii pe care deputații îi reprezintă. Sau că este o ocazie unică pentru deputați de a demonstra un angajament real față de îmbunătățirea condițiilor de viață ale cetățenilor și de a-și asuma un rol activ în sculptarea unui viitor mai bun pentru familiile cu copii.

Ca să-ți fie mai ușor să transmiți emailuri deputaților, am centralizat adresele de email ale tuturor liderilor grupurilor politice din Camera Deputaților. Ia-le cu copy/paste de aici:

[email protected][email protected][email protected]
[email protected][email protected][email protected][email protected]

Te rog să lași adresa [email protected] printre destinatari, ca să avem o evidență a numărului de mailuri care se trimit. E important să scrii emailuri deputaților politicos și la obiect pentru a reuși să-i convingem pe liderii deputaților să deblocheze proiectul de lege care scade taxele pe salariile părinților.Împreună, facem valuri pentru a genera schimbare. Compune și tu un email către reprezentanții noștri din Parlament, chiar acum.

Cu bine,
Anduța și echipa Declic

P.S. Deputații tocmai au votat, în Camera Decizională, legea care prevede interzicerea vânzării de energizante minorilor. Peste 30.000 de membri și membre Declic am cerut deputaților să treacă legea. Acum, le putem cere să voteze un alt proiect important pentru Comunitatea noastră. Important este să ne implicăm cât mai mulți și să scriem emailuri deputaților.