Actiune 30 October 2020

Semnezi pentru copii?

Parlamentarii țin blocată, de doi ani, o nouă lege a adopțiilor de care ar putea beneficia peste 54.000 de copii orfani sau părăsiți de familie. În fiecare an, alți 9.000 de copii ajung în grija statului. Și mai puțin de 1.000 de copii ajung, anual, să fie înfiați.[1]

Numărul mare de copii aflați în grija statului este cauzat de birocrația excesivă din actuala legislație. Iată un exemplu: pentru ca un copil să poată fi înfiat, e nevoie de acordul tuturor rudelor, până la gradul 4. Iar unele rude sunt imposibil de găsit.

Noua lege a adopțiilor înlătură birocrația excesivă și oferă stimulente părinților adoptivi. Dar legea s-a blocat la Camera Deputaților.

Este cel mai potrivit moment să creștem presiunea publică pe parlamentari. Vin alegerile și politicienii au tot interesul să ia decizii pe care le cer cetățenii. Așa că am lansat o petiție prin care le cerem deputaților să discute, urgent, legea adopțiilor și să o voteze în plen.

Dar, pentru a fi convingători, trebuie să fim mulți, zeci de mii. Doar așa vor simți că a ne ignora înseamnă a pierde voturi.

Ai un minut să dai o mână de ajutor? Semnezi acum petiția și o trimiți spre cât mai mulți prieteni?


Este foarte important să creștem presiunea publică înainte de alegeri. Cu un nou parlament, cine știe când se va ajunge să se discute noua lege a adopțiilor. E posibil chiar ca inițiatorii legii să nu mai ajungă în Parlament și atunci legea va fi complet uitată.

Nu ar fi prima dată când comunitatea Declic se mobilizează pentru o cauză bună. La începutul pandemiei, membrii Declic au donat peste 38.000 de euro, bani care au ajuns la asociația Dăruiește Viață și au fost folosiți pentru achiziționarea de echipamente medicale pentru spitale. Tot împreună am strâns 81.000 de euro pentru ajutorarea persoanelor afectate de pandemie, în special vârstnici.

De data aceasta nu strângem bani, strângem semnături. Dar este la fel de important! Numai dacă ne mobilizăm exemplar vom reuși să-i facem pe parlamentari să se gândească la altceva decât la alegerile care bat la ușă. Dacă ne strângem zeci de mii care le cerem să își aducă aminte de cei 54.000 de copii, le va fi foarte greu să privească în altă parte.

Faci și tu o faptă bună? Semnezi acum petiția și o trimiți spre cât mai mulți prieteni?


S-ar putea să fi scris un text cu prea multe cifre. Dincolo de aceste date statistice reci, se află viața tristă a unor copii care au avut neșansa de a ajunge în „grija” statului. Iar o lege proastă le răpește dreptul de a crește într-o familie. Le este interzis dreptul la un mediu care să le ofere siguranță și afecțiune. Pentru acești copii, mai ales pentru cei bolnavi, traumele prin care trec sunt ireversibile. Iar viața copiilor instituționalizați e în continuare dominată de forme cumplite de abuz sexual, fizic sau emoțional.[2]

Dai o mână de ajutor? Semnezi și distribui petiția?


[1] ProTV, 14-10-2020, Mii de copii gata să fie adoptaţi, ascunşi însă în sistem, pentru bani ori din incompetență

[2] Vlad Alexandrescu, Copiii lui Irod. Raport moral asupra copiilor lăsați în grija statului, Editura Humanitas, 2019