Blog 14 August 2020

Tinerii nevizati de vot

În București sunt 140.000 de tineri care nu vor putea vota la alegerile locale, pentru că adresa lor din buletin nu e și cea de domiciliu. Și dacă nu vor vota, în următorii ani orașul în care trăiesc va fi condus de un primar pe care nu l-au ales și căruia nu-i va păsa de problemele lor. Mulți dintre ei nu știu că o viza de flotant le-ar rezolva problema votului.

Până de curând și Olga, colega noastră la Declic, a fost una dintre acești tineri fără viză de flotant. De 10 ani locuiește în București, însă pentru ea „acasă” e la Brașov. A votat la fiecare rând de alegeri. Inclusiv la locale, pentru care se ducea în orașul în care a crescut. De câțiva ani, a fost și observator la vot. Iar când ajungea în Brașov să pună ștampila pe buletinul de vot, observa și desfășurarea alegerilor din județ.

La început își spunea că nu are nevoie de viza de flotant. Chiar dacă locuia în București, nu simțea că e de-a locului. Nu voia să se mute oficial în Capitală. Cu timpul, a schimbat mai multe chirii. De asta, nici nu i se părea o idee bună să se lege de un loc anume.

În plus, nu îi era clar cum poate obține viza. Avea impresia că o să-și piardă mult timp plimbând hârtii. Dar în realitate nu a fost deloc așa. A primit viza în 4 zile lucrătoare, cu minim de efort.

Știm mulți alți tineri care se gândesc că e o bătaie de cap să-și facă viză de flotant și nu au habar că ar putea să o obțină atât de ușor. Așa că am început cea mai ambițioasă campanie Declic pre-electorală, care se numește Update la buletin: fă-ți viză de flotant. Se va desfășura online și ne-am gândit mult cum să o facem cât mai atractivă pentru tineri.

E destul de greu să ajungi cu mesaje civice la tinerii care se implică destul de rar sau deloc. Contează mult să le vorbești pe limba lor, pentru a le câștiga atenția. Inițial, am căutat o persoană cunoscută tinerilor în mediul online, care să le transmită mesajul civic. Dar n-am avut succes cu „influencerii”. Așa că, în cadrul echipei, am luat decizia ca Olga să fie imaginea campaniei. Ea se încadrează în limita de vârstă, nu avea viză de flotant și povestea ei poate fi a oricărui alt tânăr sau tinere.

Am produs 5 videouri în care am scos în evidență cele mai mari probleme ale Bucureștiului: poluarea aerului, aglomerația din trafic, mizeria de pe străzi și lipsa apei calde.

Conținutul este unul de tip vlog (jurnal video), cu magnet la segmentul de vârstă 20+. Pentru că va circula în online, a trebuit să-l facem amuzant și ușor de înțeles. Dar, în același timp, să aibă un mesaj cât se poate de serios: fă-ți viză de flotant dacă vrei să votezi și să trăiești într-un oraș mai puțin poluat, cu trafic redus și cu apă caldă.

Fiecare video are aceeași trimitere: site-ul flotant.declic.ro. Acolo am organizat într-un mod simplu toate informațiile pentru obținerea unei vize de flotant. Are inclusiv cerere tip și date personalizate pentru fiecare sector al Bucureștiului.

Mai jos poți vedea cele 5 clipuri produse pentru campania Update la buletin: fă-ți viză de flotant.
Urmărește-le și tu și apoi, dă-i un share. Sau trimite-l pe Whatsapp către cineva despre care știi că nu are buletinul actualizat. Așa tinerii vor afla la timp cum să-și facă viza, pentru a putea vota în septembrie.

Urmărește clipul 1.
Urmărește clipul 2.
Urmărește clipul 3.
Urmărește clipul 4.
Urmărește clipul 5.

Olga surâde când își amintește momente de la filmări. Nu prea știa cum ar trebui să se comporte în fața camerei, dar a ajutat-o Vlad, un actor profesionist. Nu era familiară nici cu luminile din studio sau cu blițurile aparatului de fotografiat. Pentru că a avut-o aproape pe cățelușa ei, Biggie, s-a relaxat mai repede și a intrat în rol.

Echipa de filmare a găsit ușor locații care să evidențieze cele mai comune probleme ale Bucureștiului. Zone rezidențiale luxoase lângă șantiere neconforme, cu trotuare sufocate de mașini parcate, alături de un parc de gunoaie. Nici n-a trebuit să caute prea departe de locația studioului. Ne este teamă că, dacă prezența la vot nu va fi numeroasă, Bucureștiul va rămâne în continuare cu aceleași probleme.

Mai sunt doar 46 de zile până la alegeri. Până să obții viza durează câteva zile, așa că fiecare moment este important. Cu cât tinerii află mai devreme că au nevoie de viză pentru a putea vota, cu atât cresc șansele ca prezența la vot să fie numeroasă.

Distribui și tu clipul pentru ca tinerii să poată vota?

Nu uita: un update la buletin, e un update la București!


Află acum care sunt pașii pentru a-ți face viza de flotant intrând pe acest link!

Cunoaște echipa Declic aici.