Stire 5 October 2022

UDMR continuă să manipuleze public în legătură cu protecția parcurilor naționale ale României. În ultimii 3 ani, doar ROMSILVA a tăiat din parcurile naționale 700.000 de metri cubi de lemn

Comunitatea Declic atrage atenția asupra manipulării venite din partea grupului parlamentar UDMR, care îi ia apărarea ministrului Tánczos Barna și spune că datorită acestuia „au fost demarate procedurile de extindere a ariilor strict protejate”. În realitate, în parcurile naționale SE TAIE, mai ales de către statul român, prin ROMSILVA. 

Proiectul de extindere a ariilor strict protejate, pe care îl invocă UDMR, a adus ZERO urmări privind protecția parcurilor naționale. Ministrul Mediului a lansat doar un proiect pilot, pentru un singur parc, Domogled. Dar nici măcar aici nu a extins suprafața protejată. 

Ce se va face timp de doi ani în Domogled? Îl cităm pe ministrul Mediului: „Se va lucra la identificarea noilor suprafeţe cu adevărat valoroase” și „se va lucra la schimbarea  mentalităţilor factorilor interesați” (sursa: News.ro – august 2022 )

Dacă voia cu adevărat să protejeze parcurile naționale, atunci ministrul Mediului ar fi interzis imediat tăierile măcar în cele 12 parcuri care aparțin ROMSILVA, deci statului român.

Amânarea extinderii protecției stricte în parcurile naționale are efecte catastrofale asupra pădurilor de acolo. Conform datelor făcute publice de ROMSILVA, doar Regia Națională a Pădurilor a exploatat aproape 700 de mii de metri cubi de lemn din parcurile naționale, în ultimii trei ani”, a declarat Antoniu Bumb, coordonatorul campaniei Declic. 

Cei 700 de mii de metri cubi tăiați reprezintă echivalentul unei păduri cu suprafața de 2000 de hectare. De asemenea, conform unui calcul făcut de jurnalistul de investigații, Andrei Ciurcanu, doar în Semenic a fost extras lemn cât să intre în 3.250 de vagoane. Adică o garnitură de tren lungă de la București până la Ploiești.

Domnule ministru, sper că citiți și dumneavoastră aceste rânduri. Nu sunteți o victimă, sunteți un agresor. Deciziile dumneavoastră pun la pământ parcurile naționale. Ați putea, astăzi, să interziceți tăierile din cele mai valoroase păduri pe care le avem. Dar amânați nejustificat, cu ani de zile, momentul în care protecția strictă a parcurilor naționale va deveni realitate. Ați făcut selfie-uri în parcuri naționale, ați pozat în iubitor al naturii. Ați lansat un așa-zis proiect pilot într-un singur parc, Domogled. Dar nici aici nu s-a extins suprafața protejată. S-a anunțat doar că se vor face planuri, timp de 2 ani. Abia apoi se va pune problema protejării celorlalte 12 parcuri. Asta înseamnă ZERO suprafețe strict protejate extinse timp de alți ani de zile. Datorită incompetenței dumneavoastre, noi, toți, vom rămâne fără pădurile seculare din parcurile naționale. Toate acestea pentru o mână de afaceriști din industria lemnului care vor deveni tot mai bogați, cu ajutorul ministrului Mediului. Am cerut demiterea dumneavoastră. A devenit evident că sunteți un om politic toxic pentru păduri.

, i-a transmis activistul Antoniu Bumb ministrului.

Petiția pentru demisia ministrului Mediului poate fi semnată aici.

Așa cum se poate vedea aici, ministrul Mediului a promis chiar de față cu reprezentanții Declic extinderea suprafețelor strict protejate din parcurile naționale. Asta nu l-a împiedicat, cum se vede în aceeași filmare, să spună că el nu a promis nimic, niciodată, comunității Declic.