Vânătorii, specia parlamentar

Vânătorii au recurs la artileria grea. Și-au pus colegii din Parlament să le facă o lege ca să vâneze la liber. Practic, proiectul legalizează dispariția păsărilor sălbatice prin vânătoare.
Mă gândesc că asociațiile de vânători s-au săturat să stea pe tușă. Timp de două sezoane nu prea au mai împușcat zburătoare. Asta din cauză că ordinele de ministru care stabileau cotele de recoltă au fost oprite în instanță. Fără bază științifică, acestea erau un fel de ala bala portocala. La suspendarea unui astfel de ordin am contribuit și noi, Comunitatea Declic, împreună cu Asociația OTUS.
Deranjați de aceste decizii care le tot strică planurile, vânătorii și-au făcut legea lor. Inițiatorul principal al proiectului este chiar un vânător, Gheorghe Nacov, deputat de Banat [1].
Dacă legea intră în vigoare, cotele anuale se vor schimba în cote zilnice. Cea mai absurdă modificare este că fiecărui vânător îi revine o cotă/zi.
De exemplu, un vânător poate captura 50 de grauri într-o zi. Poate face asta în fiecare zi a sezonului de vânătoare. Pentru că inițiatorii legii au omis să spună câți vânători pot vâna într-o zi, înseamnă că pot toți. Adică fiecare dintre cele aproximativ 70.000 de persoane cu permis de vânătoare pot împușca 50 de grauri/zi [2]. Și în următoarea zi încă 50 și tot așa până nu mai rămâne nicio pasăre.
Pe lângă această modificare sfidătoare, parlamentarii vânători au mai introdus una care pune bomboana pe coliva păsărilor migratoare. Au scurtat stagiul de pregătire pentru obținerea unui permis de vânătoare de la 1 an la 6 luni.
Acum nu doar că vor fi mai mulți vânători, dar vor fi și mai slab pregătiți. Iar când vor fi cu degetul pe trăgaci, nu vor ști să distingă o pasăre protejată de o alta.
Proiectul toxic a trecut de Parlament și a fost trimis spre promulgare. Însă, avem șansa să salvăm păsările pentru că legea a fost atacată la CCR. Miercuri, 26 ianuarie, judecătorii o vor dezbate. Asta este singura noastră ocazie, pe care nu putem să o ratăm.
Împreună cu avocații Declic, am pregătit un Amicus Curiae prin care spunem de ce proiectul este nociv pentru păsări. Un astfel de memoriu îi permite oricărui cetățean să susțină un punct de vedere, chiar dacă nu este parte din proces. Într-un fel, acest Amicus este superputerea cetățenească într-o problemă la nivel înalt. Dacă va fi trimis de mulți membri Declic, documentul va putea opri inițiativa vânătorilor.
Să-i lași pe vânători să facă legea vânătorii e ca și cum ai pune lupul paznic la oi. Comunitatea Declic nu poate lăsa lucrurile așa. De asta îți cer să trimiți și tu un memoriu către judecători, pentru a salva păsările migratoare.
Avem doar câteva zile la dispoziție să trimitem cât mai multe sesizări. Așa, judecătorii vor afla cât de mulți oameni sunt împotriva acestei legi. Vor înțelege nedreptatea care se face păsărilor și vor putea lua o decizie în favoarea mediului. Trimiți și tu acum memoriul? Durează puțin și le va face un bine imens păsărilor. Nu uita să completezi cu datele tale memoriul!
Cu hotărâre,
Ana și echipa Declic
PS: Chiar avem mari șanse ca judecătorii să decidă în favoarea păsărilor. În mod asemănător s-a întâmplat și în urmă cu o lună, la altă mobilizare Declic. Atunci l-am sprijinit pe activistul Cristian Dide, pentru care s-a prelungit în mod abuziv arestul preventiv din cauza unui protest. Membrii Declic au trimis peste 5.700 de memorii Amicus Curiae către Curtea de Apel Iași. Iar Dide a fost eliberat. Putem să reușim din nou dacă ne implicăm cât mai mulți. Trimiți și tu acum memoriul către judecători?
Note:
[1] libertatea[.]ro, 17 ianuarie 2022: Vânătorii care fac legea, cine sunt parlamentarii care vor să schimbe cotele pentru împușcarea păsărilor
[2] hotnews[.]ro, 16 noiembrie 2021: Semnal de alarmă: Noua lege a vânătorii ar permite decimarea a zeci de specii de păsări migratoare
În data de 26 ianuarie 2022 vom organiza și un protest. Află aici mai multe despre acesta, sau apasă pe butonul de participare în evenimentul de Facebook.