Blog 29 October 2020

Vot prin corespondență: Am lucrat pe 2 continente

Povestim acum despre una dintre cele mai complicate campanii Declic pe care le-am făcut până acum. Am vrut să-i informăm pe românii din diaspora că cel mai sigur este votul prin corespondență la alegerile parlamentare din decembrie. Altfel, riscul este să stea cu orele la coadă, în pandemie, ca să voteze la ambasadă. Ne sunt proaspete în minte cozile interminabile de la ambasadele României din ziua votului pentru europarlamentare, în 2019.

Când am pornit campania, nici măcar 2.000 de români dintre cei care locuiesc în străinătate nu erau înregistrați pe portalul oficial al Autorității Electorale Permanente. Iar fără înregistrare, nu pot primi prin poștă documentele necesare ca să voteze prin corespondență.

Statisticile arată că peste 4 milioane de români locuiesc în străinătate. Făcusem acum aproape doi ani o campanie îndrăzneață prin care s-a obținut introducerea votului prin corespondență. Acum, văzând că atât de puțini s-au înscris, am zis că înainte să ne pierdem optimismul, să încercăm totuși să facem ceva.

Ne-am propus să ajungem cu informații despre votul prin corespondență la cât mai mulți dintre ei. Dar nu era ușor, Facebook a restricționat posibilitatea de a plasa mesaje politice către cetățenii altei țări.

Așa că am apelat la mai mulți voluntari care locuiesc în țările unde urma să rulăm reclamele. A fost o mare provocare pentru noi toți, domeniul acesta nu e tocmai floare la ureche. Oamenii și-au luat din timpul lor liber ca să învețe, din tutoriale, să facă reclame de la zero. Iar Denisa, colega noastră campaigner, a stat în weekend la ședințe online, cu copilul dormind lângă ea.

Am reușit să facem și să rulăm 15 reclame în Marea Britanie, Germania, Elveția, Spania, Italia, Canada, Statele Unite ale Americii. Promovarea nu ar fi fost însă posibilă fără donațiile membrilor din comunitate. Mesajele noastre au ajuns la zeci de mii de români. În cele 2 luni de campanie, am avut vizitatori din 74 de țări pe site-ul vot.declic.ro, unde am strâns cele mai importante informații despre votul prin corespondență.

Îți spuneam că, atunci când am început campania, nici 2.000 de români nu erau înscriși ca să poată vota prin corespondență. Acum sunt peste 39.000 de conaționali care au optat pentru această variantă.

Am vrea să facem de fiecare dată așa campanii de mare importanță pentru democrația de la noi. Doar că, de multe ori, ne lipsesc fondurile necesare.

Trăim într-o societate guvernată de oameni care reacționează la presiune publică. Suntem cu ochii pe politicieni dar, ca să putem acționa imediat la o nedreptate, trebuie să avem mereu bani în pușculiță.

Când vedem că pușculița e cam goală, începem să ne facem griji că nu mai putem plăti abonamentele la serviciile IT care ne ajută să ne desfășurăm activitatea. Nu ne mai putem concentra pe strategii de durată, când noi nu știm cum vom mai lucra a doua zi.

De aceea ne-ar ajuta să devii donator recurent. Nu trebuie să fie o sumă mare, doar să știm că ne putem baza pe ea lună de lună. Cu câte puțin de la fiecare se adună bănuții necesari pentru ca noi să plătim facturile lunare și să ne concentrăm pe acțiuni mărețe, prin care să forțăm autoritățile să rezolve nedreptățile pe care le ignoră de ani de zile.

Dacă îți plac campaniile noastre și vrei să pui și tu umărul, poți începe chiar din acest moment să ne susții lunar. Ține cont, doar, să nu-ți afecteze bugetul, nu vrem să iei din banii de mâncare sau de medicamente. Dar dacă te poți lipsi de câțiva lei, noi îți promitem să îi utilizăm cu folos. La final de lună, îți povestim într-un mail ce am făcut cu donația ta.


Află aici ce se întâmplă cu donațiile către comunitatea Declic.